Home

Achtergrond 251 x bekeken 2 reacties

Friese weidevogels krijgen goed betaald

Friese weidevogels die door de verplaatsing van de rijksweg A31 (Afsluitdijk-Drachten) hun broedplaatsen verliezen, krijgen de komende dertig jaar een compensatie van 30.000 euro per broedpaar.

Dat bevestigde de provincie Friesland maandag naar aanleiding van berichtgeving in Binnenlands Bestuur. De provincie betaalt een bedrag van 580.000 euro en het Rijk staat garant voor de overige 3,6 miljoen. Het zou gaan om 140 broedparen in een gebied van 142 hectare. Met het geld worden boeren gecompenseerd die een stuk land opofferen om de vogels te laten broeden. De gebieden waar de weidevogel in de toekomst kan vertoeven, liggen in de nabije omgeving van de nieuwe A31.

De provincie verlegt de A31 om de bereikbaarheid vanuit het noorden en noordwesten van Friesland naar Leeuwarden en omgeving te verbeteren. Het project kost 221 miljoen euro en start in 2011.

Volgens de woordvoerder van gedeputeerde Hans Konst (Plattelandsbeleid) kan niet zonder meer gezegd worden dat de 30.000 euro direct voor een weidevogelpaar is. Volgens hem is het bedrag vooral een investering in biodiversiteit. "Weidevogels zijn parapludieren. Waar weidevogels zijn, is een grote biodiversiteit.''

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    koetje

    Als die broedparen dan maar jongen gaan grootbrengen.Anders helpt het nog geen zier.

  • no-profile-image

    Hans

    Vreemd dat er op dit bericht geen reaktie komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.