Home

Achtergrond 280 x bekeken 2 reacties

Franse graanoogst over hele linie lager

De Franse oogst valt bij vrijwel alle graangewassen lager uit dan in het vorige seizoen.

De totale oogst wordt nu berekend op 65,6 miljoen ton, 4,6 miljoen ton ofwel 7 procent minder dan in het vorige seizoen.

De sterkste daling doet zich voor bij gerst waarvan dit jaar 20 procent minder wordt opgehaald. De terugval is vooral te wijten aan de lagere opbrengsten per hectare door de ongunstiger weeromstandigheden. Dat blijkt uit de laatste schattingen van de statistiekdienst SSP van het ministerie voor landbouw.

De dienst had al eerder gemeld dat de oogst aan zachte tarwe met 35,7 miljoen ton zo’n 0,5 miljoen ton lager is uitgekomen. Hoewel het areaal zachte tarwe iets hoger uitvalt, komt de opbrengst per hectare gemiddeld 0,4 ton lager uit dan in het vorige seizoen. De opbrengst ligt nog wel 4 procent boven het vijfjaarlijks gemiddelde.

Aan gerst hebben de Franse akkerbouwers 10,2 miljoen ton opgehaald. Dat is 20 procent minder dan de recordoogst van vorig jaar en 7 procent onder het gemiddelde over de laatste vijf jaar. Het gerstareaal was ook 16 procent kleiner dan in 2009 terwijl bovendien de gemiddelde opbrengst 0,4 ton per hectare lager lag.

De koolzaadoogst is volgens SSP uitgekomen op 4,8 miljoen ton, een krimp met 15 procent. Dat volgt voor dit gewas op drie jaren met een recordoogst en wordt voornamelijk veroorzaakt door de met 0,5 ton gedaalde opbrengst per hectare.

Aan korrelmais is 13,5 miljoen ton ofwel 12 procent minder dan vorig seizoen en ook 6 procent onder het gemiddelde sinds 2005. De gemiddelde opbrengst ligt bij korrelmais op 8,8 ton per hectare, 0,3 ton minder dan in het vorige seizoen.

De enige uitzondering op de kleinere oogsten vormt harde tarwe dat met 2,5 miljoen ton 17 procent hoger uitkwam dan in 2009. Ook hier is de opbrengst iets lager dan in vorige jaren maar dat wordt gecompenseerd door een 20 procent groter areaal.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    tarweboer

    eindelijk eerlijke prijzen

  • no-profile-image

    gert

    O,Veerman is daar ook nog boer,krijgt vast een goede prijs

Of registreer je om te kunnen reageren.