Home

Achtergrond

"Franchisemodel goede opvolger telersvereniging"

De Nederlandse tuinbouw is eenzijdig gericht op technische innovatie, en laat organisatorische innovatie aan het buitenland.

Dat zei Martien Penning van Hillenraad Consultancy tijdens een debat op de tuinbouwvakbeurs HortiFair. Volgens Penning moet het franchisemodel op grote schaal worden toegepast om de afzet te bevorderen. De telersvereniging is volgens Penning ongeschikt als basis voor een meer marktgerichte tuinbouw.

Volgens Penning bestaat onder telers nog veel scepsis over het franchisemodel. "De gedachte van de franchise is dat telers met één duidelijk op de markt afgestemde formule toch hun eigen exploitatie blijven voeren. Het biedt tuinders de kans zelfstandig te blijven opereren, terwijl naar de markt toe toch een duidelijk profiel ontstaat. Deze organisatievorm is met succes toegepast in tal van sectoren en is uitstekend geschikt voor die deelsectoren die een afgemaakt product kunnen presenteren. Snijbloemen vallen daarbij af, maar tomaten of planten zeker niet. De telersvereniging is ongeschikt voor een meer marktgerichte benadering. De middenmoot van de telers bepaalt in een telersvereniging de snelheid van het proces, en geldt dus als een belangrijke beperkende factor. Het systeem is te weinig dwingend."

Rabobank

Penning vindt dat bij gebrek aan regie in de tuinbouw de Rabobank woorden in daden moet omzetten. Jorrit Dekkers van Rabobank Nederland zei inderdaad de visie van Hillenraad Consultancy te volgen, maar houdt vast aan een bank die slechts met gepaste afstand adviseert. De Rabobank is volgens Dekkers net zo min een tuinder als een scheepsbouwer. Wel denkt de bank erover door de bank gemerkt innovatiegeld niet langer alleen voor technische vindingen aan te wenden. Telers moeten zich hoe dan ook niet laten beperken door GMO-subsidies. "Het is tijd voor harde keuzes: misschien moeten ze durven kiezen voor opereren zonder GMO."

Bestuursvoorzitter van de HortiFair Ewald van Vliet, tevens burgemeester van Lansingerland, denkt dat het eveneens tijd is voor een consolidatieslag in alle gelederen de tuinbouw, zonder vast te houden aan het franchisemodel. "In de zuivel- en vleessector is dit gebeurt en het is toch alsof we in Nederland vasthouden aan een stoomtrein met de blik vooruit terwijl de hogesnelheidstrein ons in hoog tempo van achteren nadert."

Of registreer je om te kunnen reageren.