Home

Achtergrond 163 x bekeken

'Flexibel China nodig voor klimaatverdrag'

China moet zich flexibeler opstellen tijdens de komende klimaatonderhandelingen in Mexico om tot een succesvolle wereldwijde overeenkomst te komen.

Dat zei VN-klimaatbaas Christiana Figueres vandaag op de eerste dag van een tussentijdse klimaattop in China. Ze prees daarnaast het leiderschap van de Volksrepubliek, omdat China zich vrijwillig aanmeldde voor de organisatie van de tussentop. Ook heeft het land zich volgens Figueres een "indrukwekkend doel'' gesteld door de komende jaren minder broeikasgassen uit te stoten dan gepland. Daardoor neemt de vervuiling in absolute aantallen toe, maar in relatieve aantallen af.

China, samen met de VS een van de grootste vervuilers ter wereld, vindt het niet nodig om de uitstoot van broeikasgas drastisch te verminderen, omdat het land economisch in de groei is. Volgens Peking moeten de rijke landen maar zorgen voor reductie van uitstoot, omdat zij de afgelopen jaren de meeste vervuiling hebben veroorzaakt.

Overigens stellen de Verenigde Staten zich ook zeer rigide op in de onderhandelingen door een voortzetting van het al geldende Kyotoprotocol te blokkeren. Washington heeft dat protocol niet geratificeerd en wil ook niet deelnemen aan de voortzetting van de afspraken. Volgens de Amerikanen moet er een compleet nieuwe tekst worden opgesteld, iets waar de ontwikkelingslanden zeer huiverig voor zijn.

De klimaatonderhandelingen verlopen dus moeizaam, mede omdat er sprake is van een groot gebrek aan vertrouwen tussen de rijke landen en de ontwikkelingslanden. Dat probleem komt onder meer voort uit de klimaattop in Kopenhagen van vorig jaar. Toen kwam een aantal landen tot een intentieverklaring, die door een flinke groep andere landen niet werd onderschreven.

Figueres riep maandag alle onderhandelende partijen op om te stoppen met onderling gesteggel en aan de slag te gaan. "Uiteindelijk is niemand gebaat bij vertragingen. In tegendeel, het is in ieders voordeel om sneller te gaan werken om de negatieve impact voor ons allemaal te verkleinen'', aldus Figueres. "Nu is het tijd om de uitdaging aan te gaan. Nu is de tijd om de zoektocht naar overeenkomsten te versnellen'', aldus Figueres.

In China moeten de zeventig pagina's onderhandelingstekst worden teruggebracht naar een behapbare grootte. Daarna moet in Cancún verder worden gepraat om tot een overeenkomst te komen. De algemene verwachting is dat de klimaattop in Mexico niet zal leiden tot een algemeen bindend klimaatverdrag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.