Home

Achtergrond

Exportgroei blijft hoog

De Nederlandse export zit nog steeds in de lift.

Het volume van de uitvoer van goederen was in augustus bijna 15 procent groter dan een jaar eerder. In juli was dit nog ruim 12 procent. Net als in juli lag het uitvoervolume in augustus ruim boven het niveau van twee jaar eerder, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 29,7 miljard euro, ruim 26 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met bijna 25 procent en kwam uit op 26,7 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 3 miljard euro. Dit is 0,9 miljard euro meer dan in augustus 2009.

Volgens het CBS namen zowel de invoer- als de uitvoerwaarde van grondstoffen, minerale brandstoffen, machines en transportmiddelen fors toe. De invoer uit landen buiten de Europese Unie nam sterker toe dan de invoer uit EU-landen. Bij de uitvoer is een vergelijkbaar patroon zichtbaar.

De uitvoerprijzen waren 7,2 procent hoger dan een jaar eerder. De invoerprijzen waren 6,8 procent hoger. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van augustus 2009 iets verbeterd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.