Home

Achtergrond

Export varkensvlees stijgt 7 procent in eerste helft 2010

Nederland heeft in het eerste halfjaar van 2010 7 procent meer varkensvlees uitgevoerd.

De stijging was vooral te danken aan een sterke groei van de uitvoer naar derde landen, meldt Agra Europe.

De exportstijging werd mede mogelijk gemaakt door een groei van 5 procent in de Nederlandse varkensvleesproductie ten opzichte van het eerste halfjaar van vorig jaar. De gemiddelde exportprijzen lagen echter wel 4 procent lager dan vorig jaar, als gevolg van de slechtere marktsituatie in de Europese Unie, blijkens het jongste EU-marktrapport.

Wanneer de periode juli 2009 tot en met juni 2010 wordt vergeleken met het voorgaande jaar, is er sprake van een exportstijging van 18 procent. Dit komt voornamelijk voor rekening van de toegenomen handel met Zuid-Korea, de Democratische Republiek Congo (DRC), Angola en Rusland. Naar de Afrikaanse landen Angola en DRC gingen vooral goedkope, bevroren delen. De handel met Rusland profiteerde van de sterk toegenomen vraag in dat land, gecombineerd met aantrekkelijke prijzen in de EU. De Nederlandse uitvoer naar andere EU-lidstaten groeide in die periode ook met 6 procent. Dit kwam vooral op het conto van de handel met Duitsland. Anderzijds nam de export van Nederlands varkensvlees naar het Verenigd Koninkrijk met 5 procent af.

Of registreer je om te kunnen reageren.