Home

Achtergrond 179 x bekeken

Export peren dit jaar explosief gestegen

De export van Nederlandse peren is op jaarbasis tot en met augustus 82 procent gestegen tot 152.835 ton.

Het jaar 2009 was bijzonder slecht, maar ook ten opzichte van 2008 ligt de uitvoer 15 procent hoger. Bovendien is een deel van de export naar Rusland nog niet meegenomen in de cijfers.

Dat melden het Productschap Tuinbouw en het kwaliteitscontrolebureau KCB. Het Verenigd Koninkrijk kocht 58 procent meer peren dan vorig jaar: 37.948 ton. Dat is meer dan een derde van de Nederlandse uitvoer binnen de EU. Omdat Rusland sinds mei geen KCB-certificaten meer accepteert, ligt de exportregistratie sindsdien stil.

Er gaan echter veel peren via Litouwen, Polen en België toch naar Rusland, waar door de hete zomer de perenoogst is gedecimeerd. Tot juni kwam de export op Rusland 143 procent hoger uit dan in 2009, op 32.452 ton. Waarschijnlijk was in werkelijkheid de Russische invoer van Nederlandse peren tot nu toe groter dan de Britse.

Of registreer je om te kunnen reageren.