Home

Achtergrond 306 x bekeken

Explosieven richting VS onderschept

De Verenigde Staten lijken te zijn ontsnapt aan een terreuraanslag. In Groot-Brittannië en Dubai werden verdachte pakketjes ontdekt, bestemd voor Amerika.

Bij nader onderzoek bleken deze explosieven te bevatten. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama bekendgemaakt.

De pakketten waren geadresseerd aan twee Joodse instellingen in Chicago, de thuisstad van Obama. Naar verluidt, kwamen de pakketten uit Jemen. Dit is een bolwerk van terreurorganisatie al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland. Het is nog niet bekend of dat netwerk deze pakketten heeft verstuurd.

Naar aanleiding van de vondst hebben de Amerikaanse autoriteiten de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. De Nationale Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) in Nederland beschouwt de terreurdreiging vooralsnog als een Amerikaanse aangelegenheid. Daarom blijven de geldende regels voorlopig van kracht, laat een woordvoerster weten.

Eén van de verdachte voorwerpen werd in de nacht van donderdag op vrijdag aangetroffen in een vrachtvliegtuig van koeriersdienst United Parcel Services (UPS). Dat toestel was onderweg van Jemen naar Chicago, maar maakte een tussenlanding op het vliegveld East Midlands in Engeland. Het zou gaan om een cartridge voor een fax of printer.

De autoriteiten in Dubai hebben bij koerier FedEx een verdacht pakketje in beslag genomen. Het bedrijf heeft tot nader order alle pakketbezorgingen vanuit Jemen stopgezet.

Op luchthavens in New Jersey en Philadelphia in de VS werden vrachtvliegtuigen doorzocht. In New York is een vrachtwagen van UPS geïnspecteerd. Het is niet duidelijk of daar ook verdachte pakketjes zijn gevonden. Twee straaljagers begeleidden uit voorzorg een passagiersvliegtuig van maatschappij Emirates naar het vliegveld JFK in New York. In het vliegtuig zou vracht uit Jemen hebben gezeten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.