Home

Achtergrond 252 x bekeken

Europarlement stelt eisen aan akkoord met Mercosur

Een toenemende onderlinge handel tussen de EU en Latijns Amerika is goed, maar niet onvoorwaardelijk.

Dat heeft het Europees Parlement vandaag uitgesproken in een resolutie. Het Parlement vindt dat een handelsakkoord waarborgen moet bieden voor milieubehoud, voedselzekerheid en bescherming van kleine boeren (in de EU én Latijns Amerika), en armoede in Latijns Amerika moet tegengaan.

De resolutie, opgesteld door de Duitse Europarlementariër Helmut Scholz (Verenigd Links), richt zich onder meer op de hervatting van de onderhandelingen met Mercosur, het Zuid-Amerikaanse handelsblok. Het EP vreest dat een akkoord leidt tot grootscheepse import van rund- en kippenvlees uit Brazilië en Argentinië, en wil vooraf een inschatting van de gevolgen voor de Europese vleessector. De resolutie is overigens niet bindend.

Het EP leverde ook stevige kritiek op Argentinië, dat tijdens de crisis zware blokkades opwierp tegen de import van voedsel om de eigen landbouw te beschermen. De maatregelen verdragen zich niet met WTO-afspraken, aldus de Europarlementariërs.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.