Home

Achtergrond 290 x bekeken 2 reacties

Europa oogst 8 procent minder uien

De Europese uienoogst pakt met 4,84 miljoen ton waarschijnlijk 8 procent lager uit dan vorig seizoen.

Deze cijfers maakte het Duitse marktbureau AMI bekend op Euronion, een samenkomen van uienmarktkenners, in het Engelse Luton. De lagere productie is het gevolg van tegenvallende opbrengsten, aangezien het areaal in bijna alle Europese landen met 5 tot 10 procent is gestegen. Het late en vaak natte voorjaar, de hitte in juni en juli en de enorme hoeveelheid regen die in augustus en september viel, hebben de uienoogst geen goed gedaan. Het gevolg is een verlate oogst, waarbij een aanzienlijk deel begin oktober nog moest worden binnengehaald.

Nederland hoort bij de landen die op 1 oktober nog het grootste deel van de productie in of op het veld hadden liggen, weet AMI. De late oogst onder moeilijke omstandigheden leidt tot hogere droogkosten. De bewaarkwaliteit gaat de markt zeker beïnvloeden.

Uien vallen over het algemeen kleiner uit dan vorig jaar. Echt grove partijen zullen weinig voorkomen.

In de voormalige EU-15 landen is de oogst 6 procent minder, wat onder het Europees gemiddelde valt. In de nieuwe lidstaten in Midden- en Oost-Europa wordt echter een min van 19 procent geregistreerd.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    c

    dan kunnen we dit jaar wellicht nog een goede prijs maken en de winst volgend terug afgeven bij zo'n uitzaai en misschien normale opbrengsten...

  • no-profile-image

    Westbrabander

    Aan C.M: Je hoeft volgend jaar geen uien te zaaien.

Of registreer je om te kunnen reageren.