Home

Achtergrond 164 x bekeken

Eurocommissaris: Frans-Duits plan zelfmoord

Het plan van Duitsland en Frankrijk voor een wijziging van het EU-verdrag om de stabiliteit van de euro beter te kunnen garanderen, staat volgens eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) gelijk aan 'zelfmoord'.

Reding heeft dat donderdag gezegd in een interview met de Spaanse krant El Mundo.

De Luxemburgse eurocommissaris wees erop dat het tien jaar heeft geduurd voor het huidige EU-verdrag van Lissabon in werking kon treden. Zo lang kan volgens haar niet gewacht worden met het introduceren van strengere sancties voor eurolanden die de EU-begrotingsregels aan hun laars lappen.

Het onderwerp staat donderdag en vrijdag centraal op de agenda van een EU-top in Brussel. De Europese regeringsleiders, onder wie premier Mark Rutte, spreken daar over voorstellen om ’eurozondaars’ hoge boetes op te leggen.

Duitsland en Frankrijk willen daarnaast ook een permanent noodfonds in het leven roepen om zo nodig te kunnen ingrijpen als een van de eurolanden in de problemen komt. Zo’n noodfonds met 440 miljard euro bestaat al, maar het heeft een tijdelijk karakter en staat bovendien op gespannen voet met het EU-verdrag. De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil daarom het EU-verdrag wijzigen. Ze heeft zich verzekerd van de steun van de Franse president Nicolas Sarkozy. Merkel vreest in eigen land juridische problemen als het EU-verdrag niet wordt aangepast.

Maar veel andere EU-landen, waaronder Nederland, schrikken terug voor zo’n tijdrovende procedure. Ook de Europese Commissie vreest dat door een verdragswijziging het aanscherpen van het sanctiebeleid veel vertraging zal oplopen.

Reding zegt in het interview met El Mundo ”zeer bezorgd” te zijn dat het Frans-Duitse plan tot verwatering leidt van het nieuwe sanctieregime. Ze wijst erop dat Duitsland en Frankrijk enkele jaren terug zelf de EU-begrotingsregels met voeten hebben getreden.

Reding heeft al eerder laten blijken dat ze niet terugschrikt voor harde taal. Enkele weken geleden vergeleek ze de massale uitzettingen van Roma door Frankrijk met praktijken uit de Tweede Wereldoorlog. Sarkozy reageerde woedend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.