Home

Achtergrond 1 reactie

Euro stijgt ten opzichte van roebel en pond

Eurocommissaris voor economische en monetaire zaken Olli Rehn vreest dat een hoge waarde van de euro economisch herstel in gevaar brengt.

Groei lijkt immers meer dan ooit afhankelijk van de export. Rehn deed de uitspraak te midden van een zich ontluikende valuta-oorlog die mogelijk ook Europa gaat raken.

Deze week steeg de euro ten opzichte van de Russische roebel en het Britse pond. Tegenover het pond staat de euro nu op het hoogste niveau sinds 30 maart. Een euro is nu 0,893 pond waard. De Russische roebel stond tegenover de euro niet zo zwak sinds 13 januari. De eurokoers bleef deze week rond het hoge niveau van 1,40 dollar zweven.

De euro stijgt deels omdat de Duitse economische groei naar boven is bijgesteld. Duitsland geldt als groeimotor voor de Eurozone. De Britse en Amerikaanse centrale banken spelen echter ook een actieve rol door aan te kondigen meer obligaties op te gaan kopen. De geldpers draait in de VS met volle toeren. Volgens een aantal analisten hebben de maatregelen economisch weinig zin, en zijn ze vooral bedoeld om de koers omlaag te stuwen.

China compliceerde dinsdag de wisselkoersoorlog door de korte rente met een kwart procent te verhogen. Officieel is de maatregel bedoeld om te voorkomen dat de economie oververhit raakt en prijsbubbels ontstaan (zoals bijvoorbeeld in de Japanse huizenmarkt in de jaren ‘80). Normaal zou een hogere rente op de yuan leiden tot een grotere vraag naar de munt, en dus een stijging van de waarde.

De yuan-waarde wordt echter een door de staat gecontroleerd, en door een ingewikkeld samenspel van ontwikkelingen steeg de waarde van de dollar juist tegenover andere munteenheden, maar niet tegenover de yuan. De yuan is immers gekoppeld aan de dollar. Voor Europa is een sterkere dollar echter wel voordelig, omdat het Europese producten voor Amerikaanse afnemers voordeliger maakt.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Het lijkt erop dat Amerika een inflatie van dolar wil forceren, om hiermee een deel van de wereldmarkt terug te winnen. Zolang de EU alles in het werk stelt om de Euro hoog te houden, zullen we steeds meer moeite krijgen om een prijs te maken op de wereldmarkt, waar de dollar nog steeds de MUNT is.
    Wat erger is de import zal in Euros goedkoper worden en hierdoor zal de EU economie verder verzwakken en de landbouw zeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.