Home

Achtergrond 194 x bekeken 2 reacties

Euro stijgt door vertrouwen economie

De waarde van de euro is op weekbasis bijna 2 procent gestegen tegenover de Amerikaanse dollar.

Voor de handel is een hoge waarde voor de euro slecht, maar voor bedrijven die internationaal grondstoffen inkopen is het positief. Graan, olie en oliezaden worden vaak in dollars verrekend. Tegenover het Britse pond en de Russische roebel bleef de waarde vrijwel gelijk.

De euro stijgt omdat de economie van de Eurozone zich beter lijkt te herstellen dan de Amerikaanse, maar ook omdat Aziatische landen de strategische voorraad dollars deels dumpen. De euro is nu sinds een economisch stimuleringspakket in juni werd gepresenteerd 15 procent gestegen.

Of de Europese economie zich daadwerkelijk sneller dan de VS zal herstellen is volgens analisten nog hoogst onzeker. De werklosheid is in de Europese Unie nog altijd hoog: 10 procent van de beroepsbevolking. Tegelijk trektken verkopen in de grootste economie van Europa, Duitsland, aan. Voor de VS is het vooral afwachten wat de centrale bank doet. Ieder beetje informatie over de Amerikaanse economie kan de koers nog doen wijzigen. Het is niet te verwachten dat de VS veel zal doen de dollar in waarde te doen stijgen. Volgens de regering-Obama moet de VS juist meer gaan exporteren om uit de crisis te komen.

De drie maanden Euribor-rente steeg vrijdagochtend tot boven de 0,9 procent, het hoogste niveau in 14 maanden. De Euribor betreft de rente die commerciële banken elkaar toeberekenen en geldt vaak bij leningen als referentie. De rente steeg nadat banken in totaal voor 225 miljard euro aan langlopende leningen terugbetaalden aan de ECB. De rente staat nog altijd duidelijk onder de 1 procent die de ECB aan banken berekend.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Govert van Dijk

  De euro stijgt omdat andere landen hun valuta kunstmatig laag houden om zo hun export te beschermen/verhogen. Zie ook http://rentevisie.blogspot.com/

 • no-profile-image

  domme albert

  Mag toch hopen dat je als journalist in de gaten hebt dat er een wereldwijde valuta-oorlog aan de gang is. Met alle gevolgen van dien.
  Waar zo'n kop bij dit artikel vandaan komt, is me echt een raadsel.

Of registreer je om te kunnen reageren.