Home

Achtergrond

Euro blijft voorlopig op hoog niveau

Vermogensbeheerder Aviva verwacht dat de waarde van de euro verder toe zal nemen van 1,40 dollar nu tot 1,45 dollar aan het einde van het jaar.

Europa's exportsector wordt in de ogen van de invloedrijke Fransen in zekere zin het slachtoffer van zijn eigen succes: door adequaat te reageren op de staatsschuldproblematiek in Zuid-Europa neemt de waarde van de euro toe.

Het Britse pond is tegenover de euro gevallen tot het laagste niveau in zes maanden. Een euro levert nu 0,88 pond op, tegen een dieptepunt van 0,81 pond in juli. De centrale bank in Londen zal naar verwachting zogeheten kwantitatieve versoepeling toepassen, wat betekent dat ze de geldhoeveelheid vergroot door staatsobligaties of effecten op te kopen.

De verwachting volgt op een interview van bankbestuurder Adam Posen. Hierin waarschuwt Posen voor een scherpe focus op overheidstekorten. Het herstel van de Europese economieën is volgens Posen nog te broos en heeft mogelijk langer overheidsstimulering nodig.

Rabobank-bestuursvoorzitter Piet Moerland sprak zich in een toespraak deze week niet uit over het verloop van de wisselkoers, maar benadrukte dat de handel turbulente tijden tegemoet kan zien. Groei zal de komende jaren vooral uit de wereldhandel voort moeten komen, aldus Moerland.

Zowel de VS als Japan maakt zich zorgen over de waardestijging van hun munten. Japan heeft te maken met een Yen die op het hoogste niveau sinds vijftien jaar staat tegenover de dollar, terwijl de VS zich zorgen maakt over het exponentieel groeiende handelstekort met China. Europa mengt zich nog niet in de strijd, maar door een koppeling van de dollar aan de Chinese munt is een evenwichtige verhouding wel van belang.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.