Home

Achtergrond 231 x bekeken

Erasmus MC komt met boekjes over dierproeven

Het Erasmus MC in Rotterdam gaat een reeks boekjes publiceren waarin een toelichting staat op het hoe en waarom van dierproeven.

Het gaat om het eerste publieksjaarverslag Dierproeven. Dierproeven verantwoord is de titel van het eerste boekje dat nu is uitgekomen.
Dat heeft het Erasmus MC vandaag bekendgemaakt. In het verslag over 2009 toont het Erasmus MC hoeveel proeven er zijn gedaan en hoe onderzoekers en verzorgers met de dieren omgaan. Het medisch centrum hoopt dat de publicaties iedereen tot denken aanzet over het gebruik van proefdieren en dat meer mensen zich betrokken gaan voelen bij de ethische dilemma’s.

In het eerste boekje wordt de nadruk gelegd op de thema’s hersenonderzoek en onderwijs. Verschillende personen vertellen over de manier waarop zij aankijken tegen of omgaan met dieronderzoek. Het Erasmus MC vindt dat de discussie over dierproeven nu te eenzijdig wordt gevoerd door mensen met extreme standpunten. "We willen dat iedereen beseft welke plaats dierproeven innemen in medisch onderzoek en welke ethische dilemma’s daaraan kleven. Gezondheidszorg en de verdere ontwikkeling ervan is iets wat iedereen aangaat", zegt Martje Fentener van Vlissingen, directeur van het Erasmus Dierexperimenteel Centrum.

Bij het Erasmus MC zijn in 2009 42.000 dierproeven uitgevoerd. De meeste proefdieren zijn muizen (84 procent). Daarna volgen ratten en vissen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.