Home

Achtergrond

Eerste rode kolen van het land

Twee medewerkers van groenteteler Twan Houterman oogsten op een 6 hectare grote akker in het Betuwse Homoet de eerste rode kolen van het seizoen.

Twee medewerkers van groenteteler Twan Houterman oogsten op een 6 hectare grote akker in het Betuwse Homoet de eerste rode kolen van het seizoen. Voordat de oogstmachine het land op komt, wordt handmatig een pad gebaand. De regen heeft het land flink drassig gemaakt en daarom nu ook een deel daarbuiten met de hand gesneden. De rode kolen vinden als conserven de komende weken hun weg naar Nederlandse supermarkten. De oogst duurt tot ongeveer half november. De kwaliteit is volgens Houterman dit jaar goed. Foto Vidiphoto

Duitse melkveehouders op weg naar de demonstratie bij het Europees Parlement in Straatsburg. Foto ANP

Akkerbouwer Menno ten Have in het Oost-Groningse Beerta zaait wintertarwe op een perceel van 35 hectare. Een deel van dit perceel, zo’n 7,5 hectare, is voor de suikerbieten. Ten Have is begin deze week uit het perceel met zware grond geregend. ”Ik heb nu 80 hectare gezaaid, nog 30 hectare te gaan.” Hij moet wachten tot het weer verbeterd. Het is nog niet echt laat voor het zaaien van wintertarwe. Ten Have verbouwt op lichtere gronden mais; 160 hectare voor de biovergisting. De helft is van het land. ”Deze foto is vanaf onze maishoop genomen”, vertelt de Groninger. De opbrengst van mais viel met 51 tot 56 ton per hectare mee. ”Het is allemaal heel laat gezaaid”, relativeert hij. Verder bestaat het bouwplan uit luzerne, verricht Ten Have loonwerk en houdt hij zich dagelijks bezig met zijn varkens. ”We hebben altijd wat te doen.” Foto Koos van der Spek

Drie ramlammeren liggen rustig herkauwend in een weiland in het Friese Akkrum. De dieren zijn gemerkt met het getal zeven. Dat betekent dat de rammen zijn geselecteerd voor het islamitische offerfeest dat op 16 november begint en drie dagen duurt. De dieren worden op de eerste dag van het feest geslacht. De eigenaar van de schapen, Jehan Bouma uit het Friese Aldeboarn levert in totaal drie- tot vijfhonderd lammeren op bestelling van Marokkanen en Turken in Nederland. Foto Alex de Haan

Een monteur werkt aan de mini-gasturbine van varkensproefbedrijf Sterksel. De machine is gisteren in gebruik genomen. De turbine draait op gas uit een mini-biogasinstallatie. Daar wordt alleen de mest van het bedrijf vergist, zonder dat er andere producten worden toegevoegd. De turbine wekt 60 kilowatt stroom op. De komende maanden willen de onderzoekers de turbine uittesten in een proefproject, gefinancierd door het PVV. Vooral de vraag of de machine goed draait op wisselende kwaliteiten biogas is van belang. Foto John Claessens

Een Filipijnse boer evacueert met zijn hebben en houden nadat zijn huis is getroffen door de tyfoon Megi. De wervelstorm heeft een spoor van vernielingen achtergelaten in het Noorden van het eilandenrijk. Ook Zuid-China werd getroffen. De precieze schade voor de landbouw is nog onbekend. Op de Filipijnen verdient ruim een derde van de bevolking haar brood in de agrarisch sector. Belangrijke exportproducten zijn bananen, ananas en mango. Het land behoort tot
’s werelds grootste exporteurs van kokosnoot(-olie). Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.