Home

Achtergrond

Eerste ministerraad nieuwe kabinet

De ministers van het donderdag aangetreden kabinet Rutte vergaderden vandaag in de Trêveszaal over het opstellen van een regeringsverklaring.

Daarover wordt na het herfstreces over gedebatteerd met de Tweede Kamer. Staatssecretarissen, waaronder Henk Bleker van landbouw, waren niet bij het overleg. Op hun eerste volledige werkdag op het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) namen minister Verhagen en staatssecretaris Bleker een welkomstpakket van het Nederlands bedrijfsleven in ontvangst. Het bestond uit Nederlandse producten van hightech ‘gadgets' tot duurzame kazen. Foto ANP

Gerrit Elings raapt kluiten, loof en slechte aardappelen van de band bij akkerbouwer Gerard Breunissen uit het Gelderse Herveld. Elings is gepensioneerd en is als hobbyist jaarlijks een vaste kracht bij de aardappeloogst. De oogst gebeurt dit jaar tussen de buien door. "We hebben vandaag tussen de buien door 1,5 hectare gerooid. In de loop van de middag zijn we uitgeregend", vertelt de akkerbouwer. Hij is tevreden over de kwaliteit van de aardappelen. "Door de droogte zal de opbrengst wel lager zijn dan normaal. Foto VidiPhoto

Wolkengrijs heet de kleur van het dak dat melkveehouder Peer Versmissen op zijn nieuwe melkveestal heeft. Hoewel het een opvallend gezicht is, heeft Versmissen geen last gehad bij de afgifte van de vergunning. Voor het vee zijn de golfplaten ‘s zomers prettig. Dankzij de grijs-witte kleur is hitte-isolatie onnodig. Het is enkele graden koeler dan onder een gewoon dak. Foto Twan Wiermans

Door het aanhoudend mooie weer is deze week volop aardappelen gerooid, zoals hier bij Swifterbant in Flevoland. Het Bureau Aardappelmarkt Informatie van het Productschap Akkerbouw schat dat 75 procent van de consumptieaardappelen zijn gerooid. "In het Zuidwesten ligt men ten opzichte van de rest van Nederland wat achter als gevolg van de regenval van midden vorige week. De oogstomstandigheden zijn deze week flink verbeterd waardoor sneller kan worden gerooid." Foto ANP

Bezoekers van de landelijke preidag in Vredepeel krijgen uitleg bij de proeven met teelt op water. PPO-onderzoeker Jos Wilms kon trots melden dat de onderzoekers dit jaar op een productie uitkomen van 300 ton per hectare, zes keer zoveel als uit de volle grond. De vooruitgang zit in de vierde teelt, die uitkon door een betere zaai- en oogstplanning. Toch denkt Wilms nog één tot twee jaar nodig te hebben voor marktintroductie van deze teeltwijze.Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.