Home

Achtergrond

Eerste analyse oordeelt hard over CDA-top

Binnen het CDA is sprake van zelfgenoegzaamheid en heerst een "verstikkende consensuscultuur''.

Potentiële politici worden niet geselecteerd op basis van inhoudelijke en communicatieve kwaliteiten, maar op basis van geslacht, geloof en regio. Verkiezingscampagnes van het CDA zijn veel te veel gebaseerd op peilingen en strategieën en veel te weinig op de inhoud "zodat het cynisme er vanaf druipt''.

Dat harde oordeel staat in een dinsdag te presenteren analyse van de positie van de christendemocratie door de jongerenbeweging van het CDA, het CDJA. Het is de eerste evaluatie van de verkiezingsnederlaag in juni dit jaar. In opdracht van het partijbestuur is een commissie nog bezig met een onderzoek.

Volgens het rapport van dinsdag lag de nadruk bij het CDA de laatste tijd te veel op het economische verhaal. "Het feit dat veel van de zorgen van burgers over immateriële zaken gaan werd onderschat'', zo schrijven de opstellers. Een voorbeeld hiervan is volgens hen de zorg waar marktwerking steeds verder is doorgevoerd terwijl burgers zich grote zorgen maken.

Het CDA heeft volgens het rapport verder een aantal grote steken laten vallen, omdat het optreden van prominente CDA-politici niet overeenkwam met het gedachtegoed. Zo is er in 2006 en 2010 een harde anti-campagne gevoerd, is er door CDA-leider Jan Peter Balkenende een voorkeur uitgesproken voor een coalitie en formuleerde hij een breekpunt. Ook zijn Kamerleden met gewetensbezwaren tijdens de afgelopen kabinetsformatie onder druk gezet en stapte een CDA-staatssecretaris op vanwege een buitenechtelijke relatie.

De opstellers verwachten van het CDA "met lef een onderscheidend tegengeluid'', dualistisch tegenover de eigen bewindslieden in het kabinet. Centraal zou moeten komen te staan dat het CDA opkomt voor de menselijke maat, persoonlijke verantwoordelijkheid, gemeenschapszin en normen en waarden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.