Home

Achtergrond 9 reacties

Eerste Britse boerenactie in jaren

Ongeveer honderd Britse boeren hebben gisteravond een distributiecentrum van supermarkt Tesco bij Southampton vier uur lang geblokkeerd gehouden.

Met deze eerste actie van boze boeren in Groot-Brittannië in jaren willen de demonstranten van Tesco en de andere grote Britse supermarkten een hogere prijs voor hun producten afdwingen. De boeren hebben gedreigd de komende weken overal in het land soortgelijke acties te houden waarmee ze de aanvoer in de belangrijke Kerstperiode – die voor Britse winkels inmiddels al is begonnen – danig in de war kunnen sturen.

De Britse boeren hebben zich de laatste jaren, ondanks acties in veel andere Europese landen, opvallend rustig gehouden. Volgens David Handley, nog altijd leider van Farmers for Action dat jaren geleden de beruchte benzineblokkade mede-organiseerde, "wordt er al heel lang gepraat over wat de boeren zouden moeten doen zonder dat er iets gebeurt". "We willen niet meer geld van de klanten maar proberen vooral duidelijk te maken dat er genoeg geld in de keten blijft hangen om ons beter te kunnen betalen."

Tegelijkertijd is bekend geworden dat Tesco de banden met broodleverancier Hovis, onderdeel van het voedingsbedrijf Premier Foods, grotendeels verbreekt omdat het niet de door Premier Foods gevraagde prijsverhoging wil betalen. Premier Foods stelt dat brood duurder moet worden gezien de gestegen graanprijzen maar Tesco wil daar niet aan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  anoniem

  mischien word het in nederland ook eens tijd voor een gezamelijke actie tegen de winkelmafia

 • no-profile-image

  gert

  Dank zij de NMA kunnen de supers de boeren uitknijpen,het is een ongelijke concurrentiestrijd,de boer is ondergeschikt gemaakt aan het maatschappelijk belang

 • no-profile-image

  henk

  En wat zegt de LTO als er een tankje vol melk over het land uitgereden word?? ( DDB boeren). Etisch niet verantwoord. Boeren uitknijpen wel????? Schaam je LTO !!!!!!. Waar komen de LTO voor op??

 • no-profile-image

  boer die

  De enige manier om de consument ervan te overtuigen dat de prijs van zuivel omhoog moet, is om de supermarkten stil te leggen. dan ervaren mensen pas wat het is om zonder zuivel te zitten. (gebek is prijsverhoging)

 • no-profile-image

  Rode Tomaat

  Hoe komt het toch dat boeren hier zo braaf zijn ? Ze zullen toch niet door de LTO gecoached worden?

 • no-profile-image

  Krome

  Zeg kids, dit gaat over Groot Brittannië. Als je hier een actie wil organiseer het dan, maar ga niet langs de zijlijn schelden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Griezelige Glossy Gerda wilde ook graag de boeren tot het bot toe uitknijpen

 • no-profile-image

  Han

  Gert, Dr. Je kunt ook zeggen dat dankzij de boer de economie elk jaar nog heeft kunnen groeien. Alle productie verhoging op de boerderij is ten goede gekomen aan banken (extra financiering) en de gemeenschap (prijs druk) Vooral de laatste had door inflatie correctie gecompenseerd moeten worden, net als bij de werknemers en de handel. Nu de boer echt op de bodem van zijn kunnen zit, kwam de financiële crisis. De crisis veroorzaakt door overconsumptie of moeten we zeggen de boeren konden niets meer inleveren van hun productie stijging zonder het loodje te leggen.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Toch wel vreemd.In de glastuinbouw wereld wordt Tesco gezien als De supermarkt in GB waar je zaken mee moet doe.. Ze hebben immers het imago van vooruitstrevendheid en duurzaamheid.....

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.