Home

Achtergrond 260 x bekeken 4 reacties

Ecologie Grevelingenmeer steeds slechter

In het water van het Grevelingenmeer zit steeds minder zuurstof waardoor veel planten en dieren als anemonen, wormen, schelpdieren, krabben en kreeften doodgaan.

De problemen zijn ernstiger dan gedacht, zo concludeert een onderzoeksbureau. De resultaten zijn maandag bekendgemaakt. Het onderzoek vond plaats in opdracht van Rijkswaterstaat.

Volgens de onderzoekers vond in de maanden juli en augustus "een grote sterfte van het bodemleven'' plaats. In de afgelopen jaren werd al duidelijk dat het water van de Grevelingen op verscheidene plekken op een diepte van tien meter zuurstofloos is. De onderzoekers constateerden in de afgelopen maanden dat in een deel van het meer op een diepte van vijf tot zes meter al geen zuurstof meer is. "De problemen breiden zich uit van oost naar west'', aldus een woordvoerder.

De Grevelingen, tussen het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee en Zeeuwse Schouwen-Duiveland, is het grootste zoutwatermeer van Europa. Tot de afsluiting in 1971 door de Brouwersdam, als onderdeel van de Deltawerken, stond de Grevelingen nog in open verbinding met de Noordzee. Door die afsluiting verdween de doorstroming vrijwel volledig uit het water.

Omdat er geen doorstroming meer is ontstaan zuurstofproblemen. Ook vissen zijn gevoelig voor lage zuurstofconcentraties, maar zij verplaatsen zich naar delen waar wel voldoende zuurstof in het het water zit. De effecten zijn volgens de onderzoekers niet onomkeerbaar, maar het herstel kan wel enkele jaren duren.

Er zijn plannen om de getijden te herstellen door een (afsluitbare) opening in de Brouwersdam te bouwen. Daar zou dan ook een getijdencentrale kunnen komen waar energie kan worden opgewekt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Deze ellende was al in de jaren '70 voorspeld en dus te voorzien. Er is geen peperduur bureau voor nodig om dit vast te stellen, want RWS heeft immers zelf een biologisch-ecologische afdeling. Dat de zuurstofarmoedegradiënt zich van oost naar west uitbreidt zal wel verband houden met de langdurige oostelijke luchtstromingen in de maanden april, mei, juni en juli. Toen blies de vaak straffe en langdurig koude wind zodanig over de Grevelingen dat het relatief warme oeverzonewater zich mengde met het koudere water op grotere diepte. In de hitteperioden die daarop volgden vesterkte dit effect zich. Daardoor gaat de zuurstofarme diepere watermassa zich opwaarts keren, met alle ecologische en biochemische ellende van dien.

 • no-profile-image

  gert

  Tuurlijk,er moet dus meer geld komen,de rapporten worden tegenwoordig op maat gemaakt als het maar geld oplevert voor de onderzoekers en wetenschappers

 • no-profile-image

  Jan Cynisch

  Herkauwer wat ben jij toch slim.Het land heeft jaren zitten slapen. Dat ze jou nooit minister hebben gemaakt is een van de grootste blunders van de laatste decennia...

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ach Jan, ik laat me ook geen burgemeester maken! Maar heb je ook nog iets inhoudelijks te melden, of kon je gewoon het urinoir niet vinden?

Of registreer je om te kunnen reageren.