Home

Achtergrond

EU wil beter reageren op rampen

De Europese Unie wil beter en sneller op rampen reageren, zowel binnen als buiten de unie.

Europa krijgt onder meer een crisiscentrum van waaruit de hulpverlening wordt gecoördineerd. Europees commissaris Kristalina Georgieva (crisisbeheersing) maakte de plannen dinsdag bekend. Ze wees erop dat de afgelopen 35 jaar het aantal rampen wereldwijd is vervijfvoudigd. Als oorzaken noemde de Bulgaarse onder meer klimaatveranderingen, industriële ontwikkelingen, de bevolkingsgroei in stedelijke gebieden en terrorisme.

Het is de bedoeling dat het crisiscentrum risico's in de gaten houdt, vroegtijdig waarschuwt en weet welke hulpmiddelen voor noodsituaties waar voorhanden zijn. Georgieva sluit de inzet van militairen niet uit. Het centrum moet ontstaan uit de samenvoeging van de Europese instellingen voor humanitaire steun en civiele bescherming.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.