Home

Achtergrond 219 x bekeken

EU-toeslag later betaald

De aanpassing van het perceelsregister leidt tot vertraging bij het uitbetalen van de Europese inkomenstoeslagen. Dat heeft minister Gerda Verburg (LNV) gemeld in een brief aan de Kamer.

De minister zegt pas tot uitbetaling te kunnen overgaan, als alle controles voor de toeslagen zijn afgerond. Daarmee is Dienst Regelingen (DR) dit jaar later begonnen vanwege de perikelen met het perceelsregister. Verburg verwacht nu dat in december 40 tot 45 procent van de ondernemers zijn of haar toeslag ontvangt. In februari 2011 zal dat zijn opgelopen naar 70 procent, en in april moet 90 tot 95 procent de toeslag hebben ontvangen.Dat is nog altijd ruim binnen de Europese termijn; die schrijft voor dat toeslagen vóór 1 juni worden uitgekeerd. In 2009 werden de toeslagen eenmalig eerder uitbetaald vanwege de slechte prijzen in vooral de melkveehouderij.

DR heeft de aanpassingen in het perceelsregister overigens nog niet afgerond. Van de 245.000 opmerkingen zijn er inmiddels 211.300 verwerkt; ruim 43.000 ondernemers hebben bericht ontvangen dat hun percelen zijn gecontroleerd. In totaal moeten 72.658 ondernemers worden aangeschreven, aldus Verburg; zij die subsidie hebben aangevraagd krijgen vóór begin december bericht, de rest naar verwachting voor de kerst. Bij 44.265 percelen is de slootmarge opgegeven als subsidiabele oppervlakte; in totaal gaat het om 4173 hectare.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.