Home

Achtergrond

EU: ruim 250 miljoen euro voor bestrijding dierziekten

De Europese Unie trekt komend jaar meer dan 250 miljoen euro uit voor de bestrijding van dierziekten.

Dat hebben de 27 lidstaten vandaag besloten in een vergadering van het permanent comité voor de voedselketen en diergezondheid.

Meer dan de helft van het budget, 135 miljoen euro, is bestemd voor projecten om acht belangrijke dierziekten uit te roeien. Voor de aanpak van TSE's (BSE, scrapie) is 86 miljoen euro gereserveerd; voor de bestrijding van tuberculose in vier lidstaten is 61,5 miljoen euro beschikbaar. Daarnaast gaat geld naar de bestrijding van salmonella, rabies en aviaire influenza.

De focus ligt op de bestrijding van dierziekten in Oost-Europa, waarbij ook maatregelen in de Oekraïne en Wit-Rusland kunnen rekenen op enige Europese steun. Eurocommissaris John Dalli (gezondheid) roemde het succes van de Europese aanpak, wijzend op de beheersing van blauwtong en het bijna uitroeien van rabies.

Het permanent comité sprak tevens zijn steun uit voor een voorstel van de Europese Commissie om 14 miljoen euro uit te trekken voor de financiering van een netwerk van referentielaboratoria op het vlak van diergezondheid en voedselveiligheid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.