Home

Achtergrond

EU-landen: suikerraffinaderijen gaan ten onder

Het voortbestaan van een aantal Europese suikerraffinaderijen is in gevaar.

Het voortbestaan van een aantal Europese suikerraffinaderijen is in gevaar. Dat komt omdat de suikerprijs op de wereldmarkt hoog is ten opzichte van de Europese suikerprijzen. Daardoor is het voor veel suikerproducerende landen aantrekkelijk om hun suiker op lucratievere markten te verkopen. Er wordt minder suiker naar de EU verkocht.

Een aantal lidstaten heeft de Europese Commissie gevraagd het beleid voor de suikerimport te wijzigen. Volgens Portugal, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk hebben raffinaderijen veel last van de hoge suikerprijzen. ”De beschikbaarheid van rietsuiker voor de raffinaderijen wordt een steeds groter probleem. Uiteindelijk kan dat leiden tot hun ondergang”, schrijft een Portugese delegatie in een verklaring aan de Commissie. ”Doordat de EU het exportquotum voor bietsuiker vorig seizoen flink heeft uitgebreid, is de situatie voor de raffinaderijen verder verslechterd.”

De lidstaten willen dat de Commissie dit suikerseizoen 2010/2011 een extra invoerquotum instelt voor rietsuiker zonder invoerheffing. Die extra hoeveelheid importsuiker moet in eerste instantie alleen beschikbaar zijn voor de raffinaderijen die voor hun voortbestaan volledig afhankelijk zijn van rietsuiker.

Volgens Agra Europe ziet landbouwcommissaris Dacian Ciolos weinig in het Portugese voorstel. Ciolos vindt dat de Commissie niet alleen moet kijken naar de situatie in de EU-suikermarkt, maar naar de wereldmarkt.

De ACP- en LCD-landen, een groep van minder ontwikkelde landen, mochten in 2009/2010 zonder invoerheffing 1.657.000 ton suiker verkopen aan afnemers in de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.