Home

Achtergrond 166 x bekeken

EU blokkeert benoeming oud EU-commissaris

De Europese Commissie heeft voor het eerst de benoeming van een voormalig EU-commissaris bij een onderneming geblokkeerd.

De primeur is weggelegd voor de Ier Charlie McCreevy, die een topfunctie bij de Londense investeringsmaatschappij NBNK Investments moest opgeven. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie vrijdag in Brussel gezegd.

McCreevy ging deze zomer als directeur aan de slag bij NBNK. Een ethisch comité nam de benoeming onder de loep en adviseerde de commissie in augustus dat de aanstelling tot belangenverstrengeling zou kunnen leiden. Als EU-commissaris voor Interne Markt was de Ier tot vorig jaar belast met de regulering van de financiële sector.

De Commissie probeerde McCreevy te overtuigen om afstand te doen van de functie, wat hij deze week uiteindelijk ook deed.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.