Home

Achtergrond 223 x bekeken 1 reactie

EU: 500 miljoen euro voor voedselbank in 2011

De lidstaten van de EU hebben vanochtend ingestemd met het voorstel om ook in 2011 Europese armen bij te staan met voedselhulp.

Met het voorstel is een bedrag van 500 miljoen euro gemoeid, evenveel als in voorgaande jaren. Nederland is een van de zeven lidstaten, die geen gebruik maken van het EU-budget op dit punt. Het heeft principiële bezwaren: het is geen landbouw- maar sociale politiek, vindt Nederland, en dat moeten de lidstaten zelf regelen.

De EU heeft het programma voor interne voedselsteun in de jaren tachtig ingevoerd om van haar grote voedselvoorraden af te komen. In de jaren negentig werd het ook mogelijk om voedsel in te kopen voor het programma.

Inmiddels is een voorstel ingediend om niet alleen granen en zuivel binnen het programma te verstrekken, maar bijvoorbeeld ook groente en fruit. Over dit voorstel wordt de komende maanden verder gediscussieerd.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Is deze sociale hulp niet door boeren en tuinders op te lossen, door hun'boven de markt hangende producten gratis af te staan, zodat de markt onlst wordt? Of denk ik te eenvoudig en te veel aan de veiling klok tijd met doordraaien?

Of registreer je om te kunnen reageren.