Home

Achtergrond 5 reacties

EP: rekeningen binnen dertig dagen betalen

Bedrijven en overheden moeten voortaan hun rekeningen in de regel binnen 30 dagen betalen.

Onder omstandigheden kan de betalingstermijn worden verlengd tot 60 dagen. Dat is de kern van een nieuwe richtlijn waarmee het Europees Parlement vandaag in overgrote meerderheid heeft ingestemd. Vorige maand bereikte een delegatie van het EP al een akkoord met de Commissie over de richtlijn.

De EU-lidstaten moeten nog instemmen met het voorstel. De nieuwe richtlijn gaat in 20 dagen na officiële Europese publicatie. Lidstaten hebben daarna twee jaar de tijd de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.

De richtlijn moet ervoor zorgen dat bedrijven, met name in het midden- en kleinbedrijf, minder snel in financiële problemen komen doordat ze te lang op hun geld voor geleverde producten of verrichte diensten moeten wachten.

Als afnemers toch de maximumbetalingstermijn overschrijden, moeten ze een rentevergoeding van 8 procent boven de referentierente van de Europese Centrale Bank betalen. Daarbovenop komt een onkostenvergoeding van minimaal 40 euro.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Er zullen dan wel veel bedrijven zijn met 'omstandigheden'.

 • no-profile-image

  Gerjo Kompier

  Moet dan wel vastgelegd worden dat de facturen ook direct na levering goederen en/of diensten verstuurd mogen worden, want anders gaan de handelsgrootmachten in de onderhandelingen eisen dat de facturen pas een half jaar of langer na levering verstuurd mogen worden. Ben je weer terug bij af...

 • no-profile-image

  gert

  Albert Heijn betaalt pas na een half jaar de nota,s aan Friesland Food,zal wel met meer bedrijven zo gaan ,de supermarkten hebben een een enorme macht gekregen,dank zij de NMA

 • no-profile-image

  john

  goeie zaak dat betalingstermijn wegvalt als concurentie middel. Een vion en campina kunnen best een half jaar op de centen wachten maar een nieuwe concurrent niet. En ik weet zeker dat de grootgrutters op tijd de rekening kunnen betalen. Een lapje vlees licht daar echt geen half jaar in de koelkast. en een pak melk idem dito. Als die betalingstermijn korter wordt krijgen we eindelijk weer wat meer concurentie in de verwerkende industrie en dat is wat wij boeren hard nodig hebben.

 • no-profile-image

  boer

  Laat de belastingdienst maar eens beginnen dan, als ik btw moet betalen moet dat nu binnen 30 dagen en als ik wat terug krijg moet ik 2 maanden wachten!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.