Home

Achtergrond 154 x bekeken

ECB laat rente staan op 1 procent

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente in de eurozone gehandhaafd op 1 procent.

Dat maakte de ECB donderdag na de maandelijkse bijeenkomst bekend. Het besluit komt niet als een verrassing. De rente staat al sinds mei 2009 op hetzelfde historisch lage niveau.

ECB-president Jean-Claude Trichet zei dat er sprake is van economisch herstel, maar dat de ECB blijft bij zijn eerdere inschatting. ,,Het is absoluut beter dan van tevoren was verwacht, maar we kunnen de overwinning nog niet uitroepen. We zullen niet zeggen dat het nu over is en dat we in een actieve en snelle groei zitten. Wij vinden dat we erg voorzichtig en behoedzaam moeten blijven.''

Ook ging Trichet donderdag tijdens zijn toelichting op het rentebesluit in op vragen over de sterk gestegen euro. Op dit moment wordt 1 euro voor 1,4005 dollar verhandeld, de hoogste stand in de afgelopen acht maanden. In juni werd nog de laagste stand van de euro bereikt in vier jaar. Volgens Trichet moeten excessieve wisselkoersen vermeden worden.

,,Excessieve volatiliteit en oncontroleerbare bewegingen in wisselkoersen hebben een averechts effect op de economische en financiële stabiliteit'', aldus Trichet. Het onderwerp zal hoog op de agenda staan komende vrijdag als de financiële topmensen uit de zeven rijkste landen ter wereld bij elkaar komen.

Eerder op donderdag handhaafde de Britse centrale bank (BoE) de Britse rente op 0,5 procent. In Groot-Brittannië staat de rente al ruim anderhalf jaar op deze stand.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.