Home

Achtergrond 1 reactie

EC bouwt de interventievoorraad af

De Europese Commissie stelt vanaf 24 november 5,6 miljoen ton graan uit de interventievoorraad beschikbaar voor de interne markt.

Volgens bronnen in de handel wordt het grootste deel, het betreft vrijwel uitsluitend gerst, vermoedelijk verkocht aan het Midden-Oosten als veevoeringrediënt.

Iets minder dan de helft wordt verkocht om geld te verdienen voor het minstbedeeldenprogramma van de Europese Unie. Na de verkoop kent de Europese Unie geen interventievoorraad meer. Daar waar landen als Rusland en China strategische reserves aanleggen kiest Europa voor een liberale koers.

Het Productschap Akkerbouw verwacht niet dat de verkoop meer dan een licht dempende werking op tarweprijzen heeft. De interventievoorraad werd aangekocht op basis van een prijs van 103 euro per ton. Momenteel noteert gerst in Antwerpen en Hamburg net onder de 190 euro per ton.

Eén reactie

  • no-profile-image

    veehouder

    Jammer dat de EC zoveel geld verdient met ons graan en dat ze de winst niet terugpompen naar de telers. Graag zie ik dat we als boeren zelf dat graan gekocht hadden dmv een premie-betaling per ton. Het is voor een overheid natuurlijk wel makkelijker: als er aan verdient wordt speel je voor sinterklaas en als er verloren wordt verdeel je dat verlies over de anderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.