Home

Achtergrond

Duurzame groentenimport naar voorbeeld cacaosector

Handel, teelt en Productschap Tuinbouw (PT) praten over een duurzaamheidsakkoord voor de import van groente en fruit en sierteelt.

Jaarlijks importen Nederlandse handelspartijen voor bijna 7 miljard euro aan tuinbouwproducten. Volgens het PT zijn de gesprekken in een verkennende fase en is de uitkomst onduidelijk.

Het PT heeft een actieplan Duurzame Handel in ieder geval wel ondertekend, dat mogelijk uitmondt in een programma duurzame groente en bloemen of een serie projecten. Bij hout en cacao hebben dergelijke keteninitiatieven al tot grote verschuivingen geleid. Daar wordt bij de import van groente, fruit en bloemen ook op gemikt. Bij FrugiVenta was gisteren niemand bereikbaar voor commmentaar.

Volgens een woordvoerder van het PT zijn er al initiatieven als biologische en fairtrade, maar mikt dit actieplan op het verduurzamen van de bulkinvoer. Mogelijk gaat het om duurzaamheidscriteria als watergebruik, CO2, sociale aspecten, maar ook gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.