Home

Achtergrond 186 x bekeken

Dure euro remt herstel Europese economie

De euro is de afgelopen week opnieuw in waarde toegenomen, omdat de Europese Centrale Bank zowat als enige geen poging doet de munt goedkoper te maken.

Op maandbasis bedraagt de stijging 10 procent. De euro is nu bijna 1,40 Amerikaanse dollar waard, het hoogste niveau sinds februari en 0,87 Britse pond, wat het meest is sinds midden april. Voor zakenbank Credit Suisse is de aanhoudende waardestijging van de euro reden de verwachtingen voor bedrijven in de Eurozone naar beneden bij te stellen. Voor de export uit de Eurozone is een sterke euro onvoordelig. De zakenbanken JP Morgan en Commerzbank concluderen uit een analyse dat de dollar nog verder kan zakken.

De collega’s van Goldman Sachs zien eveneens ruimte voor een verdere stijging van de euro tot een waarde van 1,50 dollar over zes maanden en 1,55 dollar over twaalf maanden. De Amerikaanse centrale bank heeft aangegeven meer te willen ingrijpen in de economie door bijvoorbeeld hypotheken over te nemen, waardoor meer dollars op de markt komen. In Europa wordt juist het zichtbare doch broze economische herstel aangegrepen om steunmechanismen af te bouwen. De Europese Centrale Bank (ECB) hield de rente donderdag nog wel gelijk op 1 procent.

Volgens de voormalige economisch adviseur van de Amerikaanse regering, Martin Feldstein, is het Amerikaanse beleid erop gericht de waarde van de dollar laag te houden, zodat de VS in staat is de handelsbalans met onder meer China en de Eurozone te verbeteren. Tegelijk beschuldigt de VS China ervan de yuan kunstmatig laag te houden. In de jaren 80 dwong de VS Japan eveneens de munt in waarde te doen stijgen, toen zonder positief gevolg voor de Amerikaanse economie.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.