Home

Achtergrond 489 x bekeken 11 reacties

Duits afrekensysteem treft Deense varkens

Wijzigingen in de afrekeningssystemen die recent door de Duitse varkensverwerkers zijn doorgevoerd treffen de leveranciers van varkens van Deense herkomst.

Het effect daarvan op de markt is nog onzeker, maar dat er van een effect sprake zal zijn staat vast. Dat gelooft varkenshoudersorganisatie ISN. De wijzigingen houden vooral in dat door de slachterijen alleen nog op basis van Auto-FOM wordt bepaald wat de varkens waard zijn. Volgens ISN-bestuurslid Philipp Schulze Esking leert de ervaring dat juist varkens met Deense genetica met deze geautomatiseerde metingsmethode tussen de 3 en 5 cent minder per kilo krijgen dan anders.

Hetzelfde effect sorteert volgens Schulze Esking waarschijnlijk ook de nieuwe toeslagregeling die in september door Tönnies-bedrijf Weidemark in Sögel is doorgevoerd. Hierbij wordt behalve met Auto-FOM voortaan tevens gewerkt met de bepaling dat de varkens minstens een hamgewicht moeten hebben van 18,4 kilo (afgespekt hamgewicht zonder bot) om voor de ’oude’ toeslagen in aanmerking te komen.

Bij lagere hamgewichten maar met magervleesaandelen van 56-57 procent wordt nog slechts een toeslag van 1 cent per kilo uitbetaald. "Af te wachten blijft hoe de markt op de misère reageert. Mogelijk nemen de vleesvarkenshouders afstand van Deense herkomsten. Het is ook voorstelbaat dat de Denen hun genetica nog eens goed zullen bekijken en aanpassen," aldus Schulze Esking.

De ISN is met name kwaad dat overschakeling op dermate wezenlijk andere afrekeningsprincipes niet vroegtijdig is aangekondigd en dan bovendien ook nog zonder daarbij de leveranciers te betrekken. Op die manier hebben zij niet voldoende tijd om hun productie aan te passen. "En juist bij de overschakeling van FOM op Auto-FOM of bij een wijziging van het afrekeningsmasker is voorzichtigheid geboden als de leveranciers willen voorkomen dat ze door een verkeerde sortering veel geld verliezen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Het bekende liedje: Alleen maar stelen van de boeren. Het zal ook nooit ophouden, arme, arme varkensboeren. En het ergste is dat we ons allemaal als makke, lees laffe schapen, naar de slachtbank laten leiden.

 • no-profile-image

  boer

  Varkenshouder Drenthe, jij bent dus typisch iemand die misstanden niet durft te noemen. Erg laf. Wat dit onderwerp betreft is het schandalig dat de mask wordt verandert, alleen maar weer om de bekende reden: nl zo goedkoop mogelijk het varken binnen de poort te krijgen.

 • no-profile-image

  W Geverink

  De Danbred is een prima varken waar echt niets mis mee is. De Danbreds die hier afgeleverd worden moeten tussen 90 en 105 kg geslacht wegen met de kop er aan. Dat is een fluitje van een cent en ze groeien ook daarboven lekker door zonder veel vetter te worden. De hoeveelheid vet wil de slachterij tussen de 15 en 19 mm zien. De Danbreds waarvan ik de resultaten van gezien heb deden ongeveer 17 mm vet en 63 mm spier. Het probleem met de Danbreds in duitsland is dat als je het minimum hamgewicht wil halen, het totale karkasgewicht te hoog wordt waarop je door de slachterij waarschijnlijk ook wordt gedokt. In de Danbred zit niet genoeg kont maar dat is een easy fix. Wat ik hier zie is dat de mogelijkheden voor de varkenshouders beperkter worden voor het kiezen van genetica terwijl de slachterij regeltjes blijft bedenken zodat ze de varkens zo goedkoop mogelijk kunnen inkopen. De varkens die buiten de door de slachterij bepaalde maatstaven en eisen vallen zijn namelijk de varkens waaraan ze het meeste verdienen.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Wie maak jij nu nog blij, boer stuifzand/drijfzand. Kan me niet voorstellen dat jouw omgeving vrolijk wordt van al dat geweeklaag. Ga dan wat leuks doen als het boeren niet bevalt.

 • no-profile-image

  weet het niet

  iedereen tiept maar wat, maar welke zeug, beer heeft het hoogste rendement.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Duroc past bij Deense en Canadese varkenhouderij. Duitsers willen gewoon Piétrains. Niets nieuws onder de zon. Piétrain op de juiste zeug levert al jaren het hoogste rendement.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Het is overal verschillend. Zoals varkenshouder gelderland al schrijft past de Duroc ons goed. De duroc geeft intramusculair vet en dat geeft een heerlijke smaak aan het vlees (vooral van de bbq). De meeste markten waar wij voor produceren willen geen vlees waarbij het mes piepgeluiden maakt tijdens het snijden. Zelf heb ik ook het liefst een duroc kruisling in de diepvries.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Boer Drijfzand, stop a.u.b. met varkens houden en daarmee ook met eeuwig klagen en schoppen tegen alles wat los en vast zit.

 • no-profile-image

  grensboer

  Onomstotelijk is aan te tonen dat Piétrainbiggen uit een sterke zeug in Duitsland het beste renderen. Danbred geeft de meeste biggen, dan Topigs 20. Voor kwalitatieve Piétrains heb ik liever Hypor of Topigs 40 (Dalland).

 • no-profile-image

  john

  in duitsland maken ze de varkens 95 kg geslacht, in de denemarken worden ze 85 kg geslacht. Die 10 kg extra haalt misschien de hele karkas kwaliteit onderuit? Ook bij duroccen betekenen die laatste kilo's relatief meer vet. Pietrains kan je wel makkelijk deze gewichten laten halen zonder al te veel vet.

 • no-profile-image

  fokker

  @grensboer duitsland. Vergeet de Topigs 50 niet, deze doet het kwalitatief nog beter en is een 'harder' varken in de mesterij (vreetvermogen). In de vermeerdering heb ik ze ook liever dan de hypor (vruchtbaarheidsproblemen) en de Topigs 40 (vervetten van uiers).

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.