Home

Achtergrond 536 x bekeken

Drie werknemers bedwelmd

Drie medewerkers van mestverwerker Reiling in Sterksel zijn gistermiddag in zeer kritieke toestand naar ziekenhuizen gebracht na een ernstig incident met schadelijke stoffen op het bedrijf.

Volgens de brandweer waren twee medewerkers in een loods bezig met de schoonmaak van een lege mestcontainer. Ze zijn vermoedelijk onwel geraakt. Ook een derde personeelslid dat poolshoogte kwam nemen, raakte bedwelmd. Brandweerlieden met zuurstofmaskers hebben de slachtoffers uit de loods gehaald. Bij het sluiten van de krant was over de toestand van de slachtoffers nog weinig bekend. Het bedrijf lag al ernstig onder vuur vanwege verschillende overtredingen. De provincie Brabant dreigde met hoge dwangsommen onder meer vanwege stankoverlast en overslag van mest in de open lucht.Foto ANP

Het verschil in omgang met huisdieren en de omgang met landbouwhuisdieren komt door de anonimisering van vlees, meent Wakker Dier.
”De vleesproductie vindt plaats achter gesloten deuren en in de supermarkt zijn onherkenbare vleesdelen als gehakt, snacks en kipfilets het populairst”, aldus de organisatie. ”Het contrast hoe we met huisdieren en landbouwhuisdieren omgaan neemt met name op dierendag absurde proporties aan. Aan de ene kant worden veel huisdieren met overgewicht extreem geknuffeld en verwend, terwijl aan de andere kant bij de landbouwhuisdieren elke cent bespaard wordt die bespaard kan worden”, aldus Wakker Dier. Foto Wakker Dier

De oogst van uien en aardappelen komt langzaam weer op gang. Het verloopt vaak moeizaam. ”Op een gegeven moment verleg je je grenzen, want je komt in de knoei met de tijd”, zegt Acronius Hettinga, akkerbouwer in het Flevolandse Tollebeek. De kwaliteit van zijn uien lijkt goed, de kleur is minder. ”Ik moet extra stoken om ze op temperatuur te krijgen. Dat kost geld.” In de aardappelen zit Hettinga met een probleemperceel. Van deze 5 hectare gaat 30 procent verloren door natrot. ”Ik laat het nog liggen om uit te zieken”, legt hij uit. ”In elke partij komt dit jaar wel een rotje voor, maar dat kan best goedkomen.” In Zeeland is het nog erg vochtig. DLV Plant-adviseur Luc Remijn: ”Aardappelen worden misschien gerooid, maar voor de uien is zon en wind nodig.” Foto Axipress

De familie Van de Water bouwt een nieuwe melkveestal nabij het Gelderse landgoed Mariënwaerdt in Beesd. De stal biedt plaats aan 180 melkkoeien plus jongvee. Nieuwbouw was nodig om diverse redenen, zegt Henk van de Water. De oude stal was dringend aan vervanging toe. Op de nieuwe plek – 800 meter van de oude – gelden minder belemmeringen en er zijn straks minder belemmeringen op de nieuwe aanvoerweg. De oude weg werd gedeeld met landgoed De Mariënwaerdt en daar rijdt steeds meer toeristenverkeer. Foto William Hoogteyling

Hugo Hoeks, medewerker bij loonbedrijf Houbraken, draait de stortbak leeg na de zojuist voltooide aardappeloogst. Hij rooide de consumptieaardappelen van akkerbouwer Leon Clemens, vlak over de grens in het Belgische Postel. ”Het rooien ging wel redelijk, beter dan in andere gebieden”, zegt Hoeks. Dit is volgens hem te danken aan de zandgrond. ”Ik schat zeker 50 ton opbrengst. Het product had volgens mij wel iets grover mogen zijn.” Als de omstandigheden verder verbeteren, kan er ook op de klei worden gerooid. Foto John Claessens

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.