Home

Achtergrond

Douane onderschept 30.000 illegale aanstekers

In de Rotterdamse haven zijn 30.000 illegale aanstekers onderschept. Ze zaten verstopt tussen een lading fruitmanden op een zeecontainer uit China en waren onderweg naar Frankrijk.

De partij werd half september ontdekt, maar pas maandag door de douane en de Inspectie Verkeer en Waterstaat gemeld.

De aanstekers waren niet vermeld op de vervoersdocumenten en zijn daarom illegaal. Ook waren de aanstekers opvallend groot. In aanstekers mag volgens de wet maximaal 10 gram gas zitten. In deze uit de ’kluiten gewassen vlammenwerpers’ zat 15 gram van de brandbare stof.

Uit nader onderzoek bleken de aanstekers ook nog eens verkeerd verpakt te zijn. In combinatie met de omvang van de aanstekers maakte dat de situatie erg riskant. ”Omdat de hulpdiensten, zoals de brandweer, in het geval van nood niet op de hoogte waren van de brandbare lading in de containers, was de situatie extra gevaarlijk”, aldus een woordvoerder van Inspectie Verkeer en Waterstaat.

De inspectie heeft een vervoersverbod opgelegd. De importeur is zelf verantwoordelijk voor de vernietiging.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.