Home

Achtergrond

Doorbraak in fusarium-onderzoek

Wageningse onderzoekers hebben in samenwerking met lelieveredelaars een doorbraak bereikt in de strijd tegen fusarium.

De onderzoekers hebben de erfelijke eigenschappen blootgelegd, waarin de resistentie tegen de verwoestende schimmel is vastgelegd. Met behulp van merkers kunnen resistente cultivars onderscheiden worden van gevoelige rassen. De resultaten van het onderzoek worden binnenkort gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Plant Breeding.

De lelie is een van de belangrijkste sierteeltgewassen in Nederland. De Nederlandse bollenteelt is wereldmarktleider in de productie en verkoop van leliebollen. Fusarium tast bollen vanuit de bodem aan. Oorzaak van de ziekte is de schimmel Fusarium oxisporum. Om de schimmel te bestrijden moeten ze tot nu toe een chemische behandeling ondergaan.

De DNA-merker kan in ongeveer de helft van de lelieveredelingsprogramma’s gebruikt worden. Onderzoekers proberen nog andere merkers te vinden, die informatie verschaffen over resistentie tegen andere schimmelziekten en verschillende virussen.

Toepassing van DNA-merkers wordt in de praktijk aantrekkelijk als met één analyse informatie over verschillende eigenschappen kan worden verkregen.

Of registreer je om te kunnen reageren.