Home

Achtergrond 1014 x bekeken

Door de blubber om mais voor de koeien binnen te halen

Veehouder Meint Hofstee haalt tussen de regen door 15 hectare mais binnen.

Zijn zoon Jaring Hofstee egaliseert op de foto de mais. "Van de drie percelen bleek één moeilijk bereikbaar. We moesten door 200 meter blubber in een weiland waar de koeien net hadden gelopen" aldus Hofstee. De opbrengst ziet er volgens de veehouder goed uit. Hofstee houdt circa 225 koeien. Het pad naar de andere kavels was volgens de Fries goed bereikbaar. Loonbedrijf Wierda uit het nabij gelegen Goënga hielp mee met twee trekkers en een silagewagen. Foto Alex J. de Haan

Loonwerkers van loonbedrijf Van den Houdt oogsten mais in het onder Maastricht gelegen Banholt. "Morgen wordt voor ons de laatste mais in het zuiden van Limburg geoogst", vertelt Piet van den Houdt. De maisoogst in volgens hem ondanks wat regen toch goed verlopen. "Wel liggen de volumes gemiddeld wat lager dan afgelopen jaar", signaleert de loonwerker.Foto Twan Wiermans

Bij coöperatie Agruniek in Doetinchem is de CCM-campagne in volle gang. Agruniek verwerkt al jaren CCM in zijn mengvoeders voor varkens en kippen. Ook wordt de mais verwerkt in brijvoermengsels (Agrubrij) voor de varkenshouderij. Dit jaar kuilt het bedrijf de mais in van zo’n 1.000 hectare, afkomstig van ongeveer 100 telers. De mais wordt gemalen en ingekuild in enkele grote sleufsilo's. Volgens directeur Johan Schuttert van Agruniek is de mais dit jaar later dan andere jaren, maar wel goed van kwaliteit. Foto Lex Aalders

Wiljan Wigink van loonbedrijf Markvoort uit het Overijsselse Schalkhaar rooit suikerbieten. "Het gaat best goed. Ook op de nattere percelen krijgen we de bieten uit de grond, al blijft het perceel dan minder mooi achter dan normaal", zegt de loonwerker. "Door de brede banden aan de rooier en door minder bieten in de bunker te doen, kunnen we toch rooien." De opbrengst op de zandgrond is heel wisselend. "De vroeg gezaaide bieten zijn goed, maar de laat gezaaide bieten vallen tegen." Foto Ruben Meijerink

Veredelingsbedrijf Monsanto bracht afgelopen week trostomaat Ventero voor het voetlicht op de vakbeurs Fruit Attraction 2010 in de Spaanse hoofdstad Madrid. Deze tomaat van De Ruiter Seeds moet volgens marketingmanager Noord-Europa Nico van Vliet in de wintermaanden het gat opvullen in het aanbod van de Nederlandse trostomatenrassen Komeett en Success. Het huidige Spaanse tomatenaanbod heeft een heel ander karakter dan het aanbod van Nederlandse tomaten, stelt Van Vliet. De Duitse consument is volgens hem ‘s zomers gewend aan donkerrode tomaten uit Nederland en krijgt in de winter oranje tomaten uit Spanje voorgeschoteld. Met Ventero krijgt de klant jaarrond tomaten van hetzelfde type en dezelfde donkerrode kleur. Volgens Van Vliet vormt voor sommige afnemers in Duitsland het iets hogere prijsniveau en de beschikbaarheid van de Nederlandse belichte tomaat in de wintermaanden een belemmering. Met Ventero wordt een aanvullend alternatief uit Spanje aangeboden, verklaart hij. Foto Monsanto

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.