Home

Achtergrond

Dino Soerel: 'Ik ben onschuldig, kom maar op'

"Ik ben totaal niet bang voor dit proces. Kom maar op. Ik ben er klaar voor om eraan te beginnen. Ik ben onschuldig en ik ga al mijn tijd en energie in Passage stoppen en mijn onschuld aantonen.''

Dit zei Dino Soerel dinsdag in de zittingszaal tegen de rechtbank die is belast met het proces Passage. Soerel geldt als de hoofdverdachte in dat proces, omdat hij door justitie wordt gezien als opdrachtgever van verschillende huurmoorden. Soerel zou hierbij in samenspraak hebben geopereerd met Willem Holleeder.

De 49-jarige Soerel werd op 27 augustus in een woning aan de Rozengracht in Amsterdam gearresteerd, nadat hij jarenlang voortvluchtig was geweest. Dinsdag zei Soerel dat het onderduiken niets met de verdenkingen tegen hem in Passage te maken hadden, maar alles met de beschuldigingen in een grote drugszaak. In die zaak (codenaam Zuil) veroordeelde de rechtbank in Haarlem Soerel eind vorig jaar bij verstek tot acht jaar cel.

Soerel besloot in 2006 onder te duiken nadat hij van Telegraafverslaggever John van den Heuvel had gehoord dat hij binnenkort aangehouden zou worden, zo hield hij de rechtbank dinsdag voor. Van den Heuvel had Soerel willen spreken over enkele ,"oude drugszaken''.

In lijn met het pleidooi van zijn advocate Bénédicte Ficq zei Soerel dat hij voldoende tijd wil om zich op zijn rol in het liquidatieproces Passage voor te bereiden. "Het gaat niet om een winkeldiefstalletje. Ik wil het serieus aanpakken. Ik kan uitleg geven, maar daarvoor heb ik wel de tijd nodig.'' Soerel gaf aan dat hij zich tijdens zijn berechting niet zal beroepen op zijn zwijgrecht.

Het Openbaar Ministerie wil dat de rechtbank de zaak tegen Soerel meeneemt in het sinds februari 2009 lopende proces. De behandelend strafkamer, onder voorzitterschap van Frits Lauwaars, is goed ingevoerd in het zeer omvangrijke dossier en daarmee, in de ogen van het OM, hét forum om ook de zaak-Soerel te beoordelen. Ook Soerels advocate Ficq is volgens het OM al op onderdelen bekend met het dossier, omdat zij in het verleden wel eens heeft opgetreden voor Passageverdachte Ali A., een cliënt van haar kantoorgenote Nico Meijering.

Ook de rechtbank wil de zaak-Soerel graag in het kader van het proces-Passage afdoen. Het rechtscollege gaf Soerel en zijn advocaten dinsdag na ampel beraad zeven maanden voorbereidingstijd. Ficq toonde zich met deze beslissing ,"relatief tevreden''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.