Home

Achtergrond 361 x bekeken

Dertig bedrijven met Salmonella java

Dertig unieke bedrijven in Nederland zijn geconstateerd met een besmetting van Salmonella java.

Vijf van deze bedrijven hebben tot nu toe slechts bij één koppel een positieve uitslag gehad. Dat meldt de sectorcommissie Pluimveevlees van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE). Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) is sinds januari dit jaar bezig met een actievere aanpak van Salmonella java op vleeskuikenbedrijving. Dit houdt in dat besmette vleeskuikenbedrijven extra maatregelen moeten nemen; dat de bedrijven een begeleider in kunnen schakelen en dat het PPE via de slachterijgegevens controleert of alle bedrijven met een besmetting zich melden bij het PPE.

Op dit moment zijn negentien bedrijven nog druk bezig om S. java-vrij te worden. Zij zitten in het begeleidingstraject vaan het PPE. Zes hebben al schoongemaakt, maar zijn weer positief, acht moeten nog schoonmaken en vier van de negentien hebben na het schoonmaken de eerste dieren weer opgezet. Eén bedrijf gaat stoppen. Daarnaast zijn er nog tien bedrijven die eerder al waren besmet, tot op heden nog negatief. Deze bedrijven vallen niet onder de dertig besmette bedrijven.

In juli is er ook een opfokkoppel besmet geraakt met Salmonella java. In maart van dit jaar was er ook al zo’n geval. Daarvoor zijn er jaren voorbijgegaan zonder besmetting, aldus het productschap. Het schap heeft hierover overleg gevoerd met de betrokken organisaties en daar naast heeft een deskundige gekeken naar beide gevallen. Er zijn geen verbanden tussen beide besmettingen.

De Salmonella java-aanpak heeft zich tot nu toe alleen gericht op Nederlandse bedrijven, maar het schap heeft ook uitgezocht hoeveel besmette buitenlandse koppels er in Nederland zijn geslacht. Dat blijkt te gaan om 141 koppels (ruim 2,7 miljoen dieren), afkomstig van 38 unieke vleeskuikenbedrijven uit drie landen. Die zijn verwerkt bij tien slachterijen. Het productschap neemt contact op met de slachterijen waar de meeste Java koppels worden geslacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.