Home

Achtergrond

Deetman roept daders op zich te melden

De commissie-Deetman, die seksueel misbruik onderzoekt binnen de Rooms-Katholieke Kerk, gaat daders oproepen zich te melden.

"Begin 2011 komt er een oproep voor daders om zich te melden. We hebben een lijstje, dus van een aantal van hen hebben we namen'', zegt voorzitter Wim Deetman vrijdag in dagblad Trouw.

Volgens de oud-minister zou de oproep aan de daders kunnen worden gezien als een moreel appel. ,,De daders hebben de belangen van de kerk geschaad en de slachtoffers schade toegebracht. Dat moet hen toch beroeren, zeker nu ze worden geconfronteerd met de gevolgen van hun daden'', aldus Deetman.

Slachtoffers van seksueel misbruik binnen de RK-kerk krijgen tot 1 december om zich te melden, zegt Deetman. Bij de commissie zijn tot nu toe ongeveer duizend meldingen binnengekomen. Met de meldingen van mensen die eerder bij de kerkelijke organisatie Hulp&Recht en media aanklopten gaat het aantal meldingen volgens hem richting tweeduizend.

De commissie is van plan eind november met aanbevelingen te komen voor de begeleiding van slachtoffers en verdere hulp. De bedoeling is dat het eindrapport van de commissie in november volgend jaar wordt uitgebracht. ,,Dat is doorwerken, inderdaad. Maar je kunt slachtoffers geen jaren laten wachten.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.