Home

Achtergrond

De Wever legt compromis voor in België

Voorzitter Bart De Wever van de Vlaams-nationalistische N-VA heeft zondagmiddag een compromistekst voor een staatshervorming voorgelegd aan de partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet in België. Naast zijn eigen partij gaat het om de Franstalige en Vlaamse socialisten, christendemocraten en groenen.

De Wever kreeg ruim een week geleden van koning Albert II de opdracht aan te geven hoe de stukgelopen besprekingen in België weer vlotgetrokken kunnen worden. De N-VA-leider had eerder zelf de stekker uit het overleg getrokken, omdat hij vond dat de Franstalige partijen te weinig concessies wilden doen.

In zijn compromistekst doet De Wever voorstellen om Vlaanderen en Wallonië meer autonomie te geven. Hij oppert onder meer dat zij bijna de helft van de inkomstenbelasting zelf mogen heffen. Nu is belastingheffing in België nog een federale zaak.

Meer financiële bevoegdheden is vooral een wens van de Vlaamse partijen, de N-VA voorop. De Franstaligen voelen er weinig voor, omdat ze bang zijn dat Wallonië en het grotendeels Franstalige Brussel dan nog verder verarmen. De Wever wil het daarom mogelijk maken regio’s die het financieel moeilijk hebben te compenseren, zo blijkt uit zijn 48 pagina's tellende tekst.

De Wever wil verder een splitsing van de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Franstalige inwoners die in de Vlaamse dorpen rond Brussel wonen, kunnen dan niet langer op een Franstalige partij stemmen. De Wever is wel van plan een uitzondering te maken voor de Franstaligen in zes randgemeenten van Brussel, die nu ook al een aparte status hebben.

De Wever wil maandagmiddag een antwoord van de andere partijen. Daarna brengt hij advies uit aan de koning.

In België vonden op 13 juni verkiezingen plaats. De N-VA werd daarbij de grootste partij, gevolgd door de PS (Franstalige socialisten). De kabinetsformatie sleept zich sindsdien voort zonder dat er sprake is van vooruitgang.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.