Home

Achtergrond 490 x bekeken 2 reacties

Database I&R schaap blijft zorgenkindje

De database voor elektronische identificatie en registratie (I&R) van schapen werkt nog steeds niet naar behoren.

Dat bevestigen diverse bij het project betrokken bronnen. Dienst Regelingen (DR) wil nog diverse verbeteringen doorvoeren om het sys­teem alsnog goed te laten functioneren.

Het overkomt nog menig schapenhouder dat hij niet kan inloggen in de database. Dat zorgt onder meer voor grote problemen bij afvoer van de schapen van het bedrijf. Daarbij laat de gebruiksvriendelijkheid volgens veel houders nog te wensen over.

Een ander probleem is dat in de database veel onvolledige meldingen zitten. DR heeft aangegeven een deel van deze meldingen uit de database te willen verwijderen. Het zou geen zin hebben om dieren die bijvoorbeeld door een verzamelplaats zijn gemeld, maar nog niet door de houder, in het systeem te laten staan. De dieren zijn of al geslacht of geëxporteerd naar het buitenland.

Duidelijk is dat zowel schapenhouders als handelaren simpelweg niet altijd aan de gestelde eisen kunnen voldoen omdat de database regelmatig onbereikbaar is. Afgelopen weekeinde voerde DR een upgrade van de database door. Daardoor was de database opnieuw slecht bereikbaar. De bedoeling is dat de upgrade de toegang tot onder meer de I&R-database juist gaat verbeteren. Vooralsnog is dat nog niet gelukt. Achter de schermen wordt hard gewerkt om alsnog succes te boeken.

Komende weken worden de schapenhouders door DR aangeschreven. De overheidsdienst gaat ervan uit dat nog 12.000 schapenhouders hun dieren moeten melden. Ook worden stallijsten verstuurd naar houders met minder dan honderd schapen. De bedoeling is dat deze lijsten worden vergeleken met de eigen administratie. Houders met meer dan honderd dieren worden geacht de stallijst via internet te controleren. Door veel schapenhouders wordt betwijfeld of dit haalbaar is. Vooral bij grote houders lijkt het onbegonnen werk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gj

  en met het systeem van de GD is het ook een puinhoop.

 • no-profile-image

  deijlen

  waarom zal je het makkelijk maken
  als het moeilijk kan?.

Of registreer je om te kunnen reageren.