Home

Achtergrond

Danish Crown koopt D&S Fleisch

Danish Crown koopt het Duitse vleesconcern D&S Fleisch.

Dat heeft Danish Crown vandaag meegedeeld. D&S in het Nedersaksische Essen bij Oldenburg is met de verwerking van 3,5 miljoen varkens op jaarbasis (cijfers van 2009) de op drie na grootste slachter op de Duitse markt, na Tönnies, Vion en Westfleisch. Voor het Deense concern is de overname van D&S de 'optimale en voor de hand liggende oplossing', zoals directietopman Kjeld Johannesen het doelende op de lagere verwerkingskosten in de Bondsrepubliek formuleert.

"De afgelopen jaren vormde de Duitse markt en de economie rond de Duitse slachterijen een wezenlijke uitdaging voor Danish Crown. Daarom was al anderhalf jaar geleden onze inschatting dat we een aanzienlijk effect zouden kunnen sorteren door zelf op de Duitse grondstoffenmarkt in actie te komen." Voor de hand ligt de oplossing volgens Johannesen ook omdat Duitsland voor de afzet van Danish Crown bij voorbaat al de grootste markt is. "Een Duitse slachterij voor Duitse varkens geeft toegang tot die markt en dat komt het hele concern ten goede. Met de aankoop bereikt Danish Crown daar een thuismarktpositie."

Los daarvan ligt D&S Fleisch voor het Deense concern gunstig ten opzichte van de overige vestigingen in Noord-Duitsland, waaronder de vleeswarenfabriek van dochtermaatschappij Tulip in Oldenburg. D&S heeft behalve een slachterij in het naburige Essen ook een slachterij in Cappeln. Danish Crown is van plan de hakencapaciteit van de slachterij in Essen uit te bouwen.

D&S Fleisch is in tegenstelling tot Danish Crown geen coöperatie maar een private onderneming. Grootaandeelhouder Herber Dreckmann van het Duitse bedrijf stelt dat men al geruime tijd op zoek was naar een koper. "De keus viel op Danish Crown, omdat dit concern met zijn toegang tot de wereldmarkt goed bij onze zakelijke aanpak past," aldus Dreckmann. D&S omvat ook het gemaksvoedselbedrijf Fleisch Krone Feinkost. Dit is niet in de transactie inbegrepen. De kartelautoriteiten moeten de overname nog wel goedkeuren. De partners verwachten dat de vergunning snel zal worden verleend.

Of registreer je om te kunnen reageren.