Home

Achtergrond 4 reacties

Dakevangelist sleept gemeente voor rechter

Evangelist Joop van Ooijen stapt naar de rechter.

In een kort geding eist hij dat de gemeente Giessenlanden stopt met het innen van dwangsommen. Zijn advocaat Romana le Roy zei vandaag dat de zaak donderdag dient voor de rechtbank in Dordrecht.

Op het dak Van Ooijens boerderij langs de A15 stond lange tijd in witte letters de tekst Jezus redt. Onder druk van een dwangsom schilderde de 'dakevangelist' de letters over in de kleuren rood en oranje. Van Ooijen dacht daarmee aan een uitspraak van de Raad van State te hebben voldaan. Het rechtsorgaan besloot half juli dat de gemeente Van Ooijen terecht een dwangsom oplegde. De letters waren te groot en te contrasterend, aldus Giessenlanden.

Ook na de verfbeurt bleef de tekst een doorn in het oog van de wethouder Jan de Groot (VVD) en hij kondigde aan door te gaan met het innen van de dwangsom. Maar volgens Le Roy kan de gemeente daarin niet volharden, omdat door de schilderbeurt een nieuwe situatie is ontstaan. De gemeente vindt niet dat de situatie is veranderd en wil daarom dat Van Ooijen het dak in oude staat herstelt.

De advocaat vindt dat de gemeente de zogenoemde beperking van het recht op uitingsvrijheid niet langer kan rechtvaardigen. De Raad van State vond die beperking in juli gerechtvaardigd omdat er andere manieren waren om de boodschap te verspreiden. Maar nu de gemeente eist dat Van Ooijen het dak in de oude staat herstelt, valt dat alternatief, door bijvoorbeeld een andere kleur dakpannen, weg, aldus Le Roy.

"Aan Van Ooijen is nooit kenbaar gemaakt dat het dak in oude staat hersteld moest worden. In de omgeving staan bovendien nog twee boerderijen met dakteksten in vergelijkbare kleurstellingen'', stelde ze. De gemeente Giessenlanden en de rechtbank in Dordrecht waren vanmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  ook de milieuorganisaties schreeuwen hun evangelie van de daken ,inclusief Cees Veerman en Jan Jaap de Graeff . Allemaal natuur op landbouwgrond

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Waar een klein land groot in kan zijn!!!

 • no-profile-image

  mugge

  De islamieten schreeuwen wel hun geloof van de daken(minaretten)!!!!!!!!!!!!!!!1

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Ceessie redt, ceessie redt, enkel door 't gebed!

Of registreer je om te kunnen reageren.