Home

Achtergrond

Dag van de waarheid voor dollar nadert

Begin volgende week komt het Amerikaanse stelsel van centrale bank, de Federal Reserve, bijeen om te vergaderen over 'kwantitatieve verlichting’.

In feite betekent kwantitatieve verlichting weinig minder dan dat de centrale bank problematische obligaties opkoopt om bedrijven te helpen. Hiervoor wordt de geldkraan vol opengedraaid, wat druk zet op de waarde van de dollar.

Met de dollar hangt de prijs van grondstoffen samen. Een lage dollarkoers resulteert zodoende bijvoorbeeld in een grotere vraag naar graan, en dus een hogere graanprijs. Analisten speculeren nu over de omvang van de ingreep. Zal de Federal Reserve voor 100 of 200 miljard dollar inkopen, of slechts voor een half miljard?

Pas wanneer op de vergadering op 2 en 3 november duidelijkheid wordt verschaft, wordt ook de koers van de dollar ten opzichte van de euro en yen duidelijk. Er is veel mee gemoeid, omdat volgens de analyse van veel banken (inclusief de Rabobank) de groei de komende jaren uit de wereldhandel moet komen. Landen hebben vanwege de crisis veel uitgegeven om de economie te stimuleren, en zitten niet te wachten op handelstekorten. Een lage waarde voor de eigen munt resulteert in een betere positie op de exportmarkten.

Opvallend is dat het grootste investeringsfonds voor wisselkoersspeculanten, FX Concepts, in zijn analyse afwijkt van veel analisten. De dollar zal verzwakken totdat een euro 1,43 dollar waard is (nu 1,39 dollar), maar nog voor het eind van het jaar versterken totdat een euro nog maar 1,30 dollar waard is. De voorzitter van de raad van bestuur, John Taylor, gaat er vanuit dat de dollar en euro in 2011 op een gelijke waarde uit zullen komen. Voor de exporteurs in Europa zou dat goed nieuws zijn.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.