Home

Achtergrond 1 reactie

DPA: Brussel frustreert bundeling in AGF-sector

De Europese overheden werken elkaar tegen bij de gewenste bundeling in de groente- en fruitsector.

Volgens Hans van Es, directeur van koepelorganisatie DPA, is er sprake van een strijd tussen de directoraten Agri en Competitie.

"Europese GMO-regels zijn bedoeld om bundeling tot stand te brengen, maar tegelijk zijn er regels die dat verhinderen. Het zou goed zijn als een telersvereniging naar de rechter stapte om duidelijk te krijgen wat wel mag en wat niet", zei Van Es op de internationale bijeenkomst over de toekomst van de Gemeenschappelijke Marktordening in Brussel.

Er zijn ook inhoudelijke bepalingen van de regeling die een bundeling in groente en fruit over de grenzen heen tegenhouden. Belgische veilingvertegenwoordigers wezen op de bepaling dat telersverenigingen bij samenwerking met buitenlandse partijen rechten hebben op 60 procent GMO-bijdrage. Zouden ze een fusie aangaan, dan is het subsidie-aandeel nog maar 50 procent. Ook zijn de interpretaties van de regels door verschillende inspecteurs van de EU te afwijkend.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Dick Lagerweij.

  NMA en GMO blijft discussie.

  Zeer hoge ambtenaren en juristen blijven maar praten, hoe nu die regelingen moeten worden gelezen.
  Schept natuurlijk wel werkgelegenheid, maar geen helderheid.
  Te veel blijven goede initiatieven, en voorstellen in de kast omdat deze regelingen (bewust?) ondoorzichtig worden gehouden, en dat ten koste van de producent.
  Alleen als je bereid ben om heel veel tijd, en energie (dus kosten) in deze brei te steken, zijn er mogelijkheden.
  Alleen de ,,grote en slimme jongens,, halen de krenten uit de pap.
  Alles op 1 a4 en we zijn er uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.