Home

Achtergrond 11 reacties

DGB Groep wil ander systeem voor varkensprijs

De sector moet zelf verantwoordelijk nemen in de prijsvorming voor vleesvarkens.

Omdat de slachterijen niet in staat zijn een eerlijke prijs voor de varkens te betalen, zullen we naar een ander prijsvormingssysteem toe moeten. Dat schrijft DGB-groep in een verklaring die gisteren is rondgestuurd. De verklaring komt als reactie op de prijsontwikkeling van deze week. De Nederlandse slachterijen verlaagden hun noteringen allemaal met 2 cent nadat de Utrechtse beurs vrijdagavond met 1 cent omlaag was gegaan. Als verklaring verwezen de slachterijen naar de uitbetalingsveranderingen in Duitsland, waardoor de noteringen in Nederland relatief hoog zijn ten opzichte van de Duitse.

Volgens DGB is de daling onterecht, omdat de veranderingen in Duitsland pas maandag in gaan. De vleesverkoop loopt goed, de vleesprijzen zijn stabiel en het aanbod varkens is niet overdreven groot. Een prijsdaling was niet nodig, aldus DGB. Ook de afgelopen zomer was DGB verontwaardigd over een prijsdaling die in zijn ogen niet nodig was.

Volgens Leo Verheijen van de DGB-groep wil de organisatie op dit moment een signaal afgeven. "We zien in veel landen dezelfde problemen. In een aantal landen bemoeit de overheid zich met de prijsvorming. Er moet meer regie komen boven de partijen. Misschien dat minister Maxime Verhagen zich er maar eens mee moet gaan bemoeien."

Een andere optie die Verheijen noemt, is dat varkenshouders hun varkens meer op basis van een levend-notering gaan verkopen. "We moeten de verkoop meer in eigen hand houden en zelf gaan factureren."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Kijk dit is nou wat er echt aan de hand is. Hierbij een citaat uit de publicatie in de Volkskrant van juli jl. "Bedrijfsgegevens van agrariërs zijn vanaf deze week grotendeels openbaar. Het ministerie van LNV en landbouworganisatie LTO zijn bang voor misbruik.

  Afgelopen woensdag besloot de Raad van State dat bedrijfsgegevens van boeren moeten worden vrijgegeven na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Het gaat om gegevens uit de jaarlijkse landbouwtelling, populair gezegd 'meitelling': gegevens die vrijwel alle boeren elk jaar in mei moeten doorgeven over het aantal en soort dieren, teelt van gewassen, grondoppervlakte en mestproductie."
  Best collegae, hoe kan er nou in hemelsnaam nog fatsoenlijke prijsvorming plaatsvinden bij varkens- of kippenvlees, aardappelen, melk, appels, peren en noem maar op. Het is voor de handel toch het walhalla op aarde als je alle (productie)gegevens van de producent zo op een presenteerblaadje krijgt, of niet soms? Wat is nog gemakkelijker om contracten af te sluiten als je alle gegevens voorhanden hebt. Piet Kalbfleisch van de Nma weet dit ook wel, maar knijpt een oogje dicht om zijn 'supermarktmaatje's' terwille te zijn. Ronduit schandelijk dat dit in deze tijd nog bestaat. Ik snap werkelijk niet dat het gedrocht "meitelling" nog altijd bestaat en LTO hier niets aan doet terwijl ze het verdrommels goed weten. De meitelling is ooit ontstaan als remedie tegen voedseltekorten na de oorlog. Heden ten dagen is het systeem enkel bedoeld voor de statistiek, aldus het commentaar van een der medewerkers na een telefonisch onderhoud. Als het echter enkel bedoeld zou zijn voor de statistiek, waarom dan niet de opgave ná de oogst c.q. het eind van het jaar in plaats van vooraf zoals nu?
  Waar kunnen wij als boeren strategische gegeven halen van (betrouwbare gegevens over de productie of voorraad) onze leveranciers? Dít dient als discussiepunt / speerpunt bij onze landbouworganisatie en nieuwe staatssecretaris en ook de minister op de agenda te worden gezet.

 • no-profile-image

  john

  Wij als boeren kunnen de meitelling toch ook prima gebruiken om onze keuzes te maken? Ik vind het wel zo prettig om te weten hoeveel varkens er in nederland zitten voordat ik mijn rechten koop of lease.. Van heel europa worden de statistieken bekend gemaakt. Dus er is prima te beoordelen waar een tekort of een overschot is. Waar een tekort is moet je zijn met je handel! Ondernemen is de informatie die je krijgt, vindt of koopt maximaal benutten. Al dit werk kan je aan een handelaar overlaten maar je kan je er natuurlijk ook zelf in verdiepen en zo profiteren.

 • no-profile-image

  boer

  2010 moet natuurlijk 2011 zijn.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Melkveehouder, je komt er wel wat laat achter dat de handel over de meitellinggegevens kan beschikken. Dat is al tientallen jaren zo. De meitellinggegevens worden doorgesluisd naar de productschappen. Om zo de verschillende productschapheffingen aan boeren op te kunnen leggen, conform de meitellinggevens . En de handel maakt ook deel uit van de productschappen. Zodoende kan de handel via die productschappen beschikken over de meitellinggegevens van de boeren..Je kunt wel stellen dat zolang de meitelling bestaat, de handel ook de beschikking over de gegevens van de meitelling heeft gehad.

 • no-profile-image

  john

  Wil de dgb een goede notering maken dan zal er veel meer informatie naar de dgb groep moeten. Vion weet aan de hand van het aantal geplaatse biggen i.c.m. met de gewichten vrij nauwkeurig het aantal varkens wat er over 4 maanden aan de haak komt. Aan de hand van het varkensaanbod en de vleesprijzen kan er dan een boerderij notering gemaakt worden. En dat hebben we nodig!. Als dan de nvv vleesvarkens notering net zo goed zijn werk doet als de nvv biggen notering gaan we allemaal weer geld verdienen.

 • no-profile-image

  jeroen

  Boer stuifzand het probleem is geen overproductie. Varkens worden op dit moment goed geplaatst. Varkens brengen voor de slachterij hetzelfde of zelfs iets meer op. waarom moet de prijs dan zakken? Afgelopen zomer aanbod 80% vlees vliegt de winkel uit, prijs zakt. varkensprijs heeft niets meer met vraag en aanbod temaken.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Helemaal eens met de DGB, we moeten gezamelijk een vuist maken. Of het aanbod hier nog veel invloed op heeft is te betwijfelen. Het is een machtsspel over de ruggen van de boer!

 • no-profile-image

  boer

  Helemaal mee eens melkveehouder. Alleen geen slaafser volk dan Nederlands boerenvolk. V.b. We moeten een luchtwasser aanschaffen van die ambtenaren, dus schaffen we er één aan. Mestwet idem dito, enz. maar een volk wat Srebenica op zijn geweten heeft, wat mag je daar van verwachten, die lafbekken. We kunnen nog steeds een voorbeeld nemen aan de M.K.Z boeren van Kootwijkerbroek. Uit sollidariteit ben ik als varkensboer daar bij geweest. Wat was die onderlinge band van die protesterende boeren een machtig gevoel. Dit vergeet je nooit meer! Zouden we vaker moeten doen.

 • no-profile-image

  hoe

  er is gewoon veel te veel vlees

 • no-profile-image

  boer

  Allemaal leuk en aardig John, maar als we de statistieken als leidraad gaan nemen, dan moeten we nu stoppen met varkens houden. Er wordt voor 2010 in de E.U 0.8% meer varkens verwacht. Dus normaal gesproken werken we volgend jaar weer voor niks.

 • no-profile-image

  boer

  Zwanenburg: Lees a.u.b. mijn reacties bij het artikel van Annechien. Kom vervolgens uit je stoel en neem als voorzitter van een vakbond eens je verantwoordelijkheid. Dus actie op dit zeer belangrijke, zo niet het allerbelangrijkste, punt. De meeste varkensboeren hebben geen cent te makken. Het is inmiddels wel duidelijk hoe dit voornamelijk komt. Namelijk: OVERPRODUKTIE!!!!!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.