Home

Achtergrond

DGB Groep wil ander systeem voor varkensprijs

De sector moet zelf verantwoordelijk nemen in de prijsvorming voor vleesvarkens.

Omdat de slachterijen niet in staat zijn een eerlijke prijs voor de varkens te betalen, zullen we naar een ander prijsvormingssysteem toe moeten. Dat schrijft DGB-groep in een verklaring die gisteren is rondgestuurd. De verklaring komt als reactie op de recente prijsontwikkeling. De Nederlandse slachterijen verlaagden hun noteringen allemaal met 2 cent nadat de Utrechtse beurs vrijdagavond met 1 cent omlaag was gegaan. Als verklaring verwezen de slachterijen naar de uitbetalingsveranderingen in Duitsland, waardoor de noteringen in Nederland relatief hoog zijn ten opzichte van de Duitse.

Volgens DGB is de daling onterecht, omdat de veranderingen in Duitsland pas maandag in gaan. De vleesverkoop loopt goed, de vleesprijzen zijn stabiel en het aanbod varkens is niet overdreven groot. Een prijsdaling was niet nodig, aldus DGB. Ook de afgelopen zomer was DGB verontwaardigd over een prijsdaling die in zijn ogen niet nodig was.

Volgens Leo Verheijen van de DGB-groep wil de organisatie op dit moment een signaal afgeven. "We zien in veel landen dezelfde problemen. In een aantal landen bemoeit de overheid zich met de prijsvorming. Er moet meer regie komen boven de partijen. Misschien dat minister Maxime Verhagen zich er maar eens mee moet gaan bemoeien."

Een andere optie die Verheijen noemt, is dat varkenshouders hun varkens meer op basis van een levend-notering gaan verkopen. "We moeten de verkoop meer in eigen hand houden en zelf gaan factureren."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.