Home

Achtergrond

Crisis remt verduurzaming in kas

Bedrijven die de afgelopen jaren fors hebben geïnvesteerd betalen daarvoor door de economische crisis nu de tol. Dat zei Tjibbe Joustra, voorzitter van het Productschap Tuinbouw, bij de afsluiting van de ontwerpwedstrijd Kas als Energiebron.

Joustra zei te verwachten dat gebruik van aardwarmte zich razendsnel zal verspreiden. De voorzitter stipte aan dat de doelstelling dat volgend jaar voor 700 hectare aan semi-gesloten kassen moet zijn gerealiseerd, niet gehaald wordt. Daar staat volgens Joustra wel tegenover dat circa 6.500 hectare glas met WKK wordt verwarmd. Het WKK-doel voor 2020 is daarmee al tien jaar te vroeg bereikt.

Hiermee blijkt volgens Joustra dat wat rendeert en in de praktijk inpasbaar is, zich razendsnel verspreidt. Zijn verwachting is dat aardwarmte een vergelijkbare groei zal laten zien. ”Die warmtebron zal meeholpen om vlot het percentage duurzame energie op een hoger niveau te brengen”, aldus Joustra. Probleem van aardwarmte is dat de kosten voor boringen buitengewoon hoog zijn, maar het risico wordt deels door de overheid gedekt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.