Home

Achtergrond 225 x bekeken 2 reacties

Commissie zint op verplichte oorsprongsetikettering

De Europese Commissie wil in de nabije toekomst regelen dat de herkomst van zuivelproducten verplicht op het etiket wordt vermeld.

Dat meldt persbureau AgraEurope op grond van een uitgelekt Commissie-stuk over de bescherming van de kwaliteit van Europese agrarische producten. Het voorstel zou begin december officieel worden gelanceerd.

Binnen de EU woedt al langer een discussie over een verplichte herkomstvermelding op met name zuivelproducten. In de aanstaande voorstellen zou in elk geval de juridische basis worden neergelegd om zo’n verplichte vermelding in de toekomst mogelijk te maken.

De Nederlandse zuivel verzet zich sterk tegen een verplichte herkomstvermelding, omdat dat schadelijk kan zijn voor de exportbelangen. Herkomstetikettering bestaat nu al wel bij groenten en fruit.

Het Commissie-voorstel behelst verder een uniformering van de bestaande regels voor de bescherming van kwaliteitsproducten, zoals Europees beschermde oorsprongsbenamingen en geografische aanduidingen. Vorige week werd bekend dat Gouda Holland en Edam Holland een dergelijke bescherming krijgen.

De Commissie wil voorts de term 'afkomstig van bergboeren' introduceren als een mogelijk kwaliteitskenmerk. Ook overweegt ze de invoering van een EU-symbool voor streekgebonden landbouw. De regels hiervoor zouden worden overgelaten aan de lidstaten.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    koetje

    Wedden dat er nog veel meer verborgen agenda's rondslingeren in Brussel?Uitgelekt,ja dat zal wel.

  • no-profile-image

    Patrick

    Ik moet zeggen ik sta versteld als ik lees. 'De Nederlandse zuivel verzet zich sterk tegen een verplichte herkomstvermelding, omdat dat schadelijk kan zijn voor de exportbelangen.' Dan ben ik bang dat enkele conclusies zijn, zeer slechte en onkundige leiders in de zuivelmaffia. Zeer beperkte kennis en geen visie langer als 2 dagen. Ik zie oude klagende mannelijke zuivel 'lijders' voor me. Men wil dus de wereldmarkt op, maar klaagt al bij het minste of geringste. Zuivelmaffia dus, dat zal de komende 10 jaar hopelijk snoeihard afgestraft worden deze VOC mentaliteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.