Home

Achtergrond 194 x bekeken

Commissie beziet afschaffen van EU-suikerquota

De Europese Commissie overweegt om naast de zuivelquota ook de quota in de suikersector af te schaffen, om deze sector concurrerender te maken.

Dat blijkt uit het uitgelekte conceptvoorstel van Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos voor een verdere hervorming van het Europees landbouwbeleid (GLB) na 2013.

Het huidige regime in de suiker- en isoglucosesector loopt tot het teeltjaar 2014-2015. Naar het beleid voor de periode daarna moet nog onderzoek worden gedaan, zo staat in het concept te lezen.

”Verschillende opties voor de toekomst dienen te worden onderzocht, waaronder een geleidelijke beëindiging van de quota op een nader te bepalen datum”, zo staat in het voorstel.

De Europese suikersector heeft nog maar net een drastische hervorming achter de rug. De Europese Unie had in 2005 hiertoe besloten. In dat jaar werd eenderde van het suikerquotum van 18 miljoen ton uit de markt genomen. Gevolg hiervan is dat suikerbietentelers de productie in minder concurrerende gebieden hebben gestaakt.

Nederland leverde aan quotum 126.547 ton suiker en 14.562,6 ton isoglucose in.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.